In de jaren ’70 van de negentiende eeuw legt de regering in aansluiting op het net van Staatslijnen nog twee ontbrekende schakels in Nederlandse spoorwegnet aan. De kortste van de twee spoorlijnen is de ruim zeven kilometer lange verbinding tussen Staatslijn I bij Lage Zwaluwe en de spoorlijn van Antwerpen naar Moerdijk van de Grand Central Belge. De verbinding is in 1876 in gebruik genomen. In 1880 gaan de lijnen van de GCB over naar de landelijke overheden. De Staatsspoorwegen nemen de treindienst op het Nederlandse deel van het traject over. Datzelfde jaar is de verbindingsbaan tussen Zevenbergen en Lage Zwaluwe van een tweede spoor voorzien en wordt de spoorlijn tussen Zevenbergen en Moerdijk gesloten.

Door een ontsporing is de Moerdijkbrug eind oktober 1993 enkele dagen gestremd en pendelen de treinen uit het zuiden van Nederland van en naar Lage Zwaluwe. Op 29 oktober staan Materieel '54 treinstellen 784, 740 en 386 op het station gereed om als pendeltrein naar Roosendaal te vertrekken.In 1889 is de kilometrering van de spoorlijn Lage Zwaluwe – Belgische grens aangepast zodat deze één geheel vormt.

De spoorlijn tussen Lage Zwaluwe en Roosendaal is in 1950 tegelijkertijd met de aansluitende spoorlijn Dordrecht – Breda – Boxtel geëlektrificeerd. Beide baanvakken krijgen opvallende betonnen bovenleidingsportalen die hierna alleen nog tussen Eindhoven en Helmond zijn toegepast.