In 1973 wordt in het noorden van de provincie Groningen de Eemshaven in gebruik genomen. Vijf jaar later neemt NS de goederenlijn naar de haven in gebruik. De lijn takt even voor Roodeschool af van de spoorlijn Sauwerd – Roodeschool. Met het oog op de uitbreiding van de haven zijn bij de aanleg van de stamlijn al diverse taluds aangelegd. De uitbreiding van de haven blijft echter uit en de stamlijn wordt amper gebruikt. In 2017 is een deel van de  goederenspoorweg omgebouwd om reizigersvervoer naar de vEemshaven mogelijk te maken. Daarnaast is drie kilometer nieuw spoor naar de veerbootterminal aangelegd. Eind maart 2018 rijden de eerste reizigerstreinen naar het nieuwe station Eemshaven.

Arriva-treinstel 238 staat op 1 april 2018, vier dagen na de ingebruikname van de lijn in Eemshaven klaar voor vertrek naar Groningen.De Eemshaven is in de jaren ’60 ontwikkeld met het oog op de industriële ontwikkeling en economische groei van Nederland in combinatie met de dalende werkgelegenheid in de noordelijke provincies. De ruim opgezette haven is voornamelijk bedoeld voor de olieraffinage en basischemie. De haven wordt echter aan het begin van de oliecrisis in 1973 in gebruik genomen. De industrialisatie komt ook na de oliecrisis niet van de grond en de enige klant van de haven is vooralsnog rederij AG Ems die vanaf 1976 veerdiensten naar het Duitse eiland Borkum onderhoudt. Desondanks start NS een jaar later met de aanleg van een goederenlijn naar de haven. De ruim zeven kilometer lange lijn takt een kilometer voor het eindpunt van de voormalige GLS-lijn Sauwerd – Roodeschool af. Bij de aanleg van de nieuwe goedenlijn zijn al diverse taluds voor toekomstige uitbreidingen aangelegd.

In mei 1978 wordt de spoorlijn Roodeschool Aansluiting – Eemshaven officieel in gebruik genomen. Datzelfde jaar is de handelskade gereed en vestigen zich enkele kleinere bedrijven tussen de havenarmen en langs het spoor. Via de nieuwe stamlijn wordt onder andere de suikerterminal bediend. Later volgt ook af en toe militair vervoer. Het vervoer op de goederenlijn is echter marginaal en de geplande uitbreidingen zijn nooit aangelegd.

Op 13 oktober 2018 rijdt Arriva-treinstel 320 als stoptrein van Groningen naar de Eemshaven even ten noorden van Roodeschool.Na de eeuwwisseling ontstaan de eerste plannen om de goederenlijn op te waarderen tot reizigersverbinding om zo de terminal van de rederij AG Ems te bedienen. Het duurt nog tot het voorjaar van 2017 voordat de verbouwing van de spoorlijn van start gaat. De eerste vier kilometer van de stamlijn is hierbij geheel vernieuwd. Waar de goederenlijn afbuigt naar de havenarmen is drie kilometer nieuw spoor aangelegd. De nieuwe spoorlijn kruist de zeewering om vervolgens via de zogenaamde schemerdijk naar de haven af te buigen. Om de spoorlijn te funderen is er eerst een asfaltbaan aangelegd. Hier zijn vervolgens de ballast en spoorbaan overheen gelegd. Ter hoogte van Roodeschool komt, zo’n 300 meter ten westen van het oude eindpunt van de voormalige GLS-lijn, een nieuw station dat in januari 2018 in gebruik is genomen. Op 28 maart 2018 volgt de ingebruikname van het nieuwe station Eemshaven. Het station neemt hiermee de titel van meest noordelijk gelegen station van Nederland over van Roodeschool.

Voor de verbinding met Borkum verkoopt Arriva speciale combitickets die vanuit heel Groningen en Friesland geldig zijn. Op het station van Borkum staat bovendien een kaartautomaat van de vervoerder zodat inwoners van het eiland ook eenvoudig een dagje naar het (Nederlandse) vasteland kunnen.

DIENSTREGELING

Ter promotie van de nieuwe verbinding is Arriva-treinstel 336 in maart 2018 van totaalreclame voor de Borkumlijn voorzien. Op 7 maart 2020 is 'Borkum-stel' weer eens op de verbinding waar deze reclame voor maakt, te zien. Op de foto rijdt het treinstel vanuit de Eemshaven onderweg naar Groningen even ten noorden van Roodeschool.Arriva rijdt sinds de opening van de reizigersverbinding in aansluiting op de veerboten van en naar Borkum vier tot vijf keer per dag tussen Groningen en Eemshaven. De overige treinen keren in Roodeschool. Bij het ingaan van de nieuwe concessie eind 2020 rijdt Arriva een halfuursdienst tussen Groningen en Eemshaven.

MATERIEELINZET

Arriva rijdt de treinen naar de Eemshaven met de reguliere GTW-treinstellen voor de noordelijke lijnen.