In augustus 1912 neemt de Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij als onderdeel van de zogenaamde Haarlemmermeerlijnen de spoorlijn Aalsmeer – Hoofddorp – Haarlem in gebruik. Net als de meeste verbindingen van het lokaalspoornet sluit NS de lijn in 1936 voor het reizigersvervoer. Tussen 1943 en 1953 is de lijn gefaseerd voor het goederenvervoer gesloten en opgebroken.

In augustus 1912 opent de Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij de verbindingen Aalsmeer – Hoofddorp – Haarlem en Hoofddorp – Leiden Heerensingel. De spoorlijnen zijn de eerste twee zogenaamde Haarlemmermeerlijnen. Bovendien zijn beide verbindingen de enige twee lijnen van de HESM die daadwerkelijk in de Haarlemmermeer liggen. Aan beide zijden van de lijn zijn twee hoge bruggen over de Ringvaart om de droogmakerij gebouwd. Het baanvak is net als de meeste andere Haarlemmermeerlijnen per 1 januari 1936 gesloten voor het reizigersvervoer. Een half jaar later wordt ook het goederenvervoer tussen Haarlem en Hoofddorp gestaakt. Het baanvak Hoofddorp – Aalsmeerderweg volgt in juni 1943. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is vanaf de halte Aalsmeerderweg voor militaire doeleinden een zijlijn naar Schiphol aangelegd. De lijn is na de oorlog weer opgebroken.

Wanneer de brug over de Ringvaart in december 1953 aan vervanging toe is, heft NS ook het goederenvervoer tussen de halte Aalsmeerderweg en Aalsmeer op. De brug en de spoorlijn zijn niet veel later opgebroken. Het tracé is nog grotendeels herkenbaar in het landschap. Ook zijn de stationsgebouwen Haarlem Rijksstraatweg, Vijfhuizen, Hoofddorp, Aalsmeerderweg en Aalsmeer en enkele spoorwoningen blijven staan.

DIENSTREGELING

De HSM laat dagelijks zo’n tien reizigerstreinen tussen Aalsmeer een Haarlem rijden. Een enkele trein rijdt van en naar Amsterdam Willemspark.

Het baanvak Aalsmeer – Haarlem is dwars door de Haarlemmermeer aangelegd. Ondanks dat het grootste deel van de spoorlijn al voor de Tweede Wereldoorlog is opgeheven en de grootschalige uitbreidingen van Schiphol en de plaatsen waar het tracé doorheen loopt, zijn de contouren van de vroegere spoorwegverbinding vrijwel overal nog duidelijk herkenbaar.

Op deze pagina een impressie van de restanten van de spoorlijn Aalsmeer – Haarlem