Om reistijd nuttig te besteden, gebruiken veel reizigers de trein om te werken, studeren of vergaderen. Vanaf 2010 is het in steeds meer treinen mogelijk om wifi te gebruiken. Ook stopcontacten en USB-aansluitingen om de telefoon of laptop op te laden worden steeds vanzelfsprekender. Buiten rijdende treinen kan tegenwoordig ook in stilstaand spoorwegmaterieel worden gewerkt. Enkele bedrijven hebben spoorwegmaterieel aangeschaft als uitbreiding van hun kantoor- of vergaderruimte:
Amersfoort – Noorse motorwagen
Naast het voormalige stationsgebouw van de NCS in Amersfoort staat sinds september 2002 de Noorse motorwagen 605. De motorwagen uit 1951 is afkomstig van Oslo Sporveier en doet, als voorloper van de metro, dienst op de Holmenkollbanen in de Noorse hoofdstad. De motorwagen is samen met een zogenaamde Donderbus uit Noorwegen gehaald als onderdeel van een reisbureau dat in het voormalige stationsgebouw gevestigd is. Na het vertrek van de reiswinkel is de Donderbus in 2005 naar de nabijgelegen Wagenwerkplaats gebracht. Het Noorse rijtuig blijft naast het stationsgebouw staan en wordt door de verschillende huurders voor diverse doeleinden gebruikt.
Het voormalige stationsgebouw is sinds 2019 in gebruik als Europees hoofdkantoor van het Amerikaanse gitaarmerk Gibson. In de Noorse motorwagen vinden af en toe kleinschalige optredens plaats.
Breda – Duitse railbus
In mei 2024 plaatst ingenieursbureau RailTD railbus 996 770-4 naast hun kantoor aan de Rat Verleghstraat in Breda. De railbus van het type VT98 komt in 1960 bij Deutsche Bahn in dienst en rijdt later nog bij de Prignitzer Eisenbahn. Na de eeuwwisseling rijdt het motorrijtuig samen met een soortgenoot een aantal jaar voor de SGB. Wanneer de eigen replica’s van de Nederlandse motorrijtuigen van het type omC gereed zijn, gaat het duo buiten dienst. De railbus is in Breda voornamelijk in gebruik als vergaderruimte.
Houten – Duits buffetrijtuig
Bij het voormalige stationsgebouw van Houten staat sinds juni 2025 het Oost-Duitse rijtuig 51 50 85-45 006-9. Het rijtuig is één van de elf ‘nieuwe’ buffetrijtuigen die de Deutsche Reichsbahn eind jaren 1980 laat bouwen. De zogenaamde ‘Lange Halberstädter’ zijn opgebouwd uit reguliere zitrijtuigen. Na een zeer korte carrière op het Duitse spoorwegnet, haalt een horecaondernemer in 1997 het buffetrijtuig van de voormalige DR naar Uden. Hier doet het korte tijd dienst als restaurant. In 2014 is het rijtuig in Rotterdam als bistro Gare du Nord in gebruik genomen. Tien jaar later sluit de bistro de deuren sluiten. Het rijtuig verhuist hierna naar Houten waar het naast het oude station als extra kantoor- en vergaderruimte van het daar adviesbureau fungeert.