De perronzijde van station Zevenbergen op 16 oktober 2017.
Station Zevenbergen
Zvb
Opening: 20 oktober 1854
Spoorlijn(en): Lage Zwaluwe – Roosendaal km 7,5
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

Tegelijkertijd met de spoorlijn van Antwerpen via Roosendaal naar Zevenbergen neemt de de Société Anonyme des Chemins de Fer d’Anvers à Rotterdam in 1854 het station Zevenbergen in gebruik. Het rechthoekige symmetrische stationsgebouw is gelijk aan het gelijktijdig geopende station van Oudenbosch aan dezelfde spoorlijn. Het gebouw is voornamelijk als woning in gebruik en kent slechts één verdieping. Beide uiteinden hebben zowel aan straat- en perronzijde een puntgevel.

In 1880 gaat de spoorlijn over naar de Staatsspoorwegen. Vijf jaar later laten de SS het stationsgebouwen van Zevenbergen en Oudenbosch aanzienlijk vergroten. Voor het middendeel komt een vestibule waardoor dit deel aan de straatzijde wat naar voren staat ten opzichte van de uiteinden van het gebouw. Op het middendeel komt een extra verdieping met in het midden aan de straatzijde een puntgevel. De gevels aan van de beide uiteinden worden een kwartslag gedraaid zodat hier de puntgevels verdwijnen.

De stationsgebouwen van Zevenbergen en Oudenbosch zijn na het stationsgebouw van Valkenburg uit 1853 de oudste nog bestaande stationsgebouwen van Nederland. Feitelijk betreft het hier alleen de perrongevels van beide gebouwen.