Het stationsgebouw van Wierden op 23 november 2014. Een jaar later verdwijnt de originele gevel aan de straatzijde door een flinke uitbouw.
Station Wierden
Wdn
Opening: 1 januari 1881
 
Spoorlijn(en): Zwolle – Almelo km 40,0
  Deventer – Almelo km 33,8
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

Bij de aanleg van de laatste Staatslijnen maken de Staatsspoorwegen opnieuw gebruik van diverse standaardontwerpen voor de kleinere stationsgebouwen. Wierden, aan de lijn Zwolle – Almelo, krijgt in 1879 echter een uniek stationsgebouw. Het lage bouwwerk bestaat uit een relatief lang stationsdeel en een woning die haaks op het spoor staat. De woning krijgt een zolderverdieping en een opvallend, aan drie zijden met houtsnijwerk gedecoreerd, puntdak.

In 1965 is het stationsgebouw gesloopt om plaats te maken voor een modern nieuw gebouw. Het eenvoudige standaardgebouw krijgt de gebruikelijke ruimten als loketten, een wachtkamer en een bloktoestel. Het lage rechthoekige gebouw bestaat uit een staalskelet dat grotendeels is opgevuld met ramen. Aan de straatzijde komt, net als bij soortgelijke gebouwen uit die tijd, een bakstenen muur met daarop een kunstwerk. In Wierden is dit een wiel op een spoorstaaf.

In 1997 verdwijnen de laatste stationsfuncties uit het gebouw en wordt het een horecagelegenheid. Kort na de eeuwwisseling is aan de rechterzijde een nieuw gesloten bouwdeel toegevoegd dat aansluit op de bestaande bakstenen muur. Ook aan de perronzijde komt een uitbouw. In 2015 is de gevel aan de straatzijde flink uitgebouwd en herinnert alleen de muur met kunstwerk aan het oorspronkelijke ontwerp.