Bij de tweede en derde aanlegperiode van de aanleg van spoorwegen door de Staat wordt, net als bij de eerste Staatsaanleg bij de bouw van de stationsgebouwen, gebruik gemaakt van een aantal standaardontwerpen. De nieuwe gebouwen zijn minder streng, vaak asymmetrisch en levendig versierd. In navolging van het stationsgebouw van Hemmen-Dodewaard laten de Staatsspoorwegen langs de lijnen Amersfoort – Kesteren – Nijmegen, Nijmegen – Venlo en Zaandam – Enkhuizen in een periode van vier jaar maar liefst 17 stationsgebouwen in negen varianten van het ontwerp van ‘Hemmen’ bouwen.

Hoewel de verbinding al twee jaar gereed is, nemen de Staatsspoorwegen in februari 1886 de spoorlijn Amersfoort – Kesteren in gebruik. Rhenen krijgt hierbij een unieke variant van het type ‘Hemmen’. Het asymmetrische gebouw heeft een hoog deel dat samen met de korte rechter zijvleugel als woning dient. Zowel het hoge middendeel met daarin de woning als de wachtkamer 1e/2e klasse krijgen trapgevels. Links van het middendeel komt een opvallend gedecoreerde ingangspartij met daarboven een balustrade met daarin het bouwjaar 1884. Omdat het station tussen de wachtkamers een buffet krijgt, is het gebouw langer uitgevoerd dan de andere stationsgebouwen van het type.

Het stations sluit tijdens de spoorwegstaking van september 1944 en is hierna niet meer voor het reizigersvervoer gebruikt. Het stationsgebouw is in 1957 gesloopt.

Bij de reactivering van de spoorlijn in 1981 eindigt de spoorlijn in Rhenen voortaan ten noorden van het viaduct van de Grebbeweg. Direct achter het stootjuk van de enkelsporige lijn komt een eenvoudig rechthoekig haltegebouwtje. In het gebouw zijn enkel een wachtruimte, een loket en enkele dienstruimten aanwezig. Het afgeschuinde dak komt ook bij de andere twee stations aan de ‘Veenendaallijn’ voor. Het vroegere stationsemplacement aan de andere zijde van de Grebbeweg wordt ingericht als parkeerterrein.

Station Rhenen Rhn
Opening: 18 februari 1886
Sluiting: 17 september 1944
Heropening: 31 mei 1981
Spoorlijn(en): Kesteren – Amersfoort km 24,1
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo

Op de foto boven dit artikel het kopstation van Rhenen, gezien vanaf de brug die eerder over het emplacement loopt op 25 februari 2023.