In juni 1991 neemt NS aan de spoorlijn Leeuwarden – Groningen de nieuwe voorstadshalte Leeuwarden Camminghaburen in gebruik. De eenvoudige opzet van een perron met wachtruimte langs de enkelsporige spoorlijn is door bijzondere vormgeving meer herkenbaar gemaakt. Zo vormt het perron een eenheid met het aangrenzende halfronde plateau met daaromheen een waterpartij. Het ruim opgezette plein is via twee bruggen met de nabijgelegen woonwijk verbonden. De wachtruimte krijgt een frame van twee dikke gebogen stalen buizen. Het opvallende gele frame vormt vooral aan de spoorzijde een brede luifel.

In 1999 laat NoordNed als nieuwe vervoerder van de Noordelijke nevenlijnen het NS-gele frame blauw schilderen. Ook de rode deuren zijn voortaan blauw.

Op de foto boven dit artikel de opvallende wachtruimte van Leeuwarden Camminghaburen op 30 april 2017.

Station Leeuwarden Camminghaburen Lwc
Opening: 2 juni 1991
Spoorlijn(en): Harlingen – Nieuweschans km 29,7
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo

De gemeente Leeuwarden siert het ruim opgezette stationsplein van Leeuwarden Camminghaburen op met het kleurrijke kunstwerk The Russian Box, geïnspireerd op de Russische volksarchitectuur. Het slecht onderhouden en deels vernielde kunstwerk is begin 2005 gesloopt. In 2020 schenkt de gemeente Leeuwarden een replica van het huisje aan het Bonnefantenmuseum in Maastricht.