Station Heiloo op 15 april 2017.
Station Heiloo
Hlo
Opening: 1 mei 1867
Spoorlijn(en): Den Helder – Amsterdam km 47,0
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

In mei 1867 is het traject Alkmaar – Uitgeest van Staatslijn K gereed. In Heilo komt alleen een stopplaats. In 1879 neemt de HSM een verbouwde wachterswoning als stationsgebouw in gebruik. De woning krijgt hiervoor een lange lage aanbouw langs het spoor. De aanbouw heeft zowel aan de straat- als de perronzijde halverwege een puntgevel. Rond 1900 wordt een extra O aan de plaatsnaam toegevoegd en staat het station voortaan als Heiloo in het Spoorboekje.

In 1930 wordt het station geheel vernieuwd en maken de verbouwde woning en de smalle zijperrons, net als in veel andere plaatsen in Noord-Holland, plaats voor een breed eilandperron. Op het perron komt een eenvoudig rechthoekig gebouwtje met plat dak. In het gebouw bevinden zich enkel het plaatskaartenkantoor, een kantoor voor de overwegwachter en een ruime bagageruimte in verband met de toeristen naar de Noord-Hollandse kust.

In 1978 krijgt Heiloo een nieuw ruim opgezet perrongebouw. In het gebouw komt naast de loketten ook een grote wachtruimte voor de reizigers. Ook het perron is over een lengte van 85 meter overkapt.