In 1885 wordt aan Staatslijn B tussen Leeuwarden en Groningen de halte Zwaagwesteinde in gebruik genomen. In 1902 is de halte voorzien van een eenvoudige rechthoekige houten wachtruimte.

In 1955 krijgt Zwaagwesteinde een echt stationsgebouw. Het lage rechthoekige bakstenen gebouw heeft een opvallend traditionele opzet met grote vensters en een zadeldak. Het dak eindigt aan beide zijden van het gebouw in een korte luifel. Naast een loket en een kleine goederenafdeling, heeft het gebouw een opvallend grote wachtruimte. De entree van het stationsgebouw komt aan de perronzijde.

In 1998 komt het stationsgebouw leeg te staan en in 2003 is het gesloopt. Van de verhoging die voor het gebouw is gemaakt is de bakstenen keerwand aan de straatzijde nog altijd zichtbaar.

Station De Westereen Dwe
Opening: 1 oktober 1885
Spoorlijn(en): Harlingen – Nieuweschans km 43,6
Links: Sporenplan
NS Stationsinfo

Zwaagwesteinde staat vanaf 2016 als De Westereen in het Spoorboekje. In tegenstelling tot de meeste Friese stations is hierbij niet gekozen voor de officiële Friestalige naam, maar voor het plaatselijke dialect.

Op de foto boven dit artikel de perronzijde van station De Westereen op 27 juli 2019. De fietsenrekken staan op de plek van het voormalige stationsgebouw waarvan links de bakstenen wand te zien is die het verschil tussen perron- straatniveau markeert.