Het huidige stationsgebouw van Arnhem Velperpoort op 21 juli 2017.
Station Arnhem Velperpoort
Ahp
Opening: 1 oktober 1892
 
Sluiting: 3 juni 1918
 
Heropening: 5 januari 1953
 
Spoorlijn(en): Amsterdam – Elten km 93,2
  Arnhem – Zwolle – Leeuwarden km 0,5
Links: Sporenplan  
  NS Stationsinfo  

In 1892 nemen de Staatsspoorwegen in Arnhem ter hoogte van de splitsing tussen de Rhijnspoorweg en de staatslijn naar Zwolle de halte Velperpoort in gebruik. Langs de dubbelsporige spoorlijn komen twee smalle houten perrons. Langs beide perrons komen twee gelijke abri’s. De gebouwtjes staan op houten palen naast de spoordijk en zijn vrijwel geheel van glas. Alleen het skelet en dak zijn van hout. De halte krijgt geen andere voorzieningen. In 1918 sluit de halte en zijn de abri’s gesloopt.

Arnhem Velperpoort met het oude haltegebouw uit 1953 op de voorgrond en het nieuwe haltegebouw uit 1988 op de achtergrond op 23 april 2012.In 1953 opent NS op dezelfde plek de voorstadshalte Arnhem Velperpoort. De halte krijgt opnieuw twee zijperrons op de inmiddels verbrede spoordijk. Aan de centrumzijde komt op het niveau van het perron een opvallend haltegebouw. De zogenaamde zwaluwnestconstructie rust  op de perronwand en twee ranke stalen poten. De wandelroute van straat- naar perronniveau begint recht onder het gebouw waarna de trap en een bordes om het gebouw slingeren. De trap en het bordes worden overkapt door een ruime luifel. In het gebouw bevinden zich een loket en wachtruimte. Het perron aan de overzijde is bereikbaar via een beveiligd overpad.

Eind jaren ’80 wijzigt de verkeerssituatie rondom de halte en komt ongeveer 70 meter ten westen van het oude haltegebouw een nieuwe tunnel voor langzaam verkeer. Beide perrons zijn voortaan via de tunnel te bereiken, waardoor het overpad kan vervallen. Aan de centrumzijde van de tunnel neemt NS in 1988 een nieuw haltegebouw in gebruik. Binnen een ruim opgezet rechthoekig betonnen skelet komt onder andere een halfrond loketgebouw op straatniveau, een driehoekige wachtruimte op perronniveau en een overkapte trap om beide niveaus te verbinden. Bovenin de constructie hangen enkele installatiecontainers. Ook aan de andere zijde van de nieuwe tunnel komt een eenvoudige wachtruimte op perronniveau. Het station is voornamelijk in primaire kleuren uitgevoerd.

Het haltegebouw uit 1953 is als gemeentelijk monument bewaard maar niet toegankelijk voor treinreizigers.