In de periode februari, maart 1944 laten de Duitsers door het zogenaamde Eisenbahnbau Kommando vanaf de spoorlijn ‘s-Hertogenbosch – Tilburg een spooraansluiting naar Kamp Vught aanleggen. De drie kilometer lange spoorlijn is voornamelijk bestemd voor het vervoer van vliegtuigwrakken die in de daar aanwezige industrieloodsen ontmanteld worden voor hergebruik. In mei, juni en september 1944 worden bijna alle gevangenen vanuit het kamp per trein gedeporteerd. De overgebleven gevangenen breken hierna het grootste deel van het kamp op zodat de materialen in Bergen-Belsen gebruikt kunnen worden.
Na de bevrijding van Vught in oktober 1944 blijft de spoorlijn ongebruikt liggen. In juni 1948 is de verbinding, net als vrijwel alle andere aansluitingen uit de Tweede Wereldoorlog, opgebroken. Omdat deze aansluitingen vaak zeer eenvoudig zijn aangelegd, verdwijnen de sporen na het opbreken al snel uit het landschap. Tot de Vughtse Heide ligt het voormalige spoorwegtracé parallel aan de Lekkerbeetjenlaan. Hier is echter niets van de spoorwegverbinding terug te vinden. Na de kruising met de Loonsebaan buigt de spoorlijn door de Vughtse hei af naar het terrein van de Lunettenkazerne. Door de herinrichting van het bosgebied en nieuwbouw op het kazerneterrein is het tracé ook hier niet meer terug te vinden.
In 2013 verzamelt Nationaal Monument Kamp Vught echter enkele stukken overbodig spoor uit ’s-Hertogenbosch. Drie jaar later zijn de rails en bielzen op drie plekken van het tracé van de voormalige kampspoorlijn neergelegd. Bij de stukken rails komt een informatiepaneel. De rails ligt bij de voormalige kruising met de Loonsebaan, bij de toegangsweg naar de vroegere fusilladeplaats en aan de achterzijde van Nationaal Monument Kamp Vught. Met het ’terugleggen’ van de rails is een klein deel van de kampgeschiedenis weer zichtbaar gemaakt.
In februari 2022 is een vierde stuk rails met daarop twee gerestaureerde historische goederenwagons op het tracé van de voormalige kampspoorlijn geplaatst. De wagons van het type Oppeln zijn een jaar eerder geschonken door Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De plaatsing vormt het startsein van een meerjarenplan om de beladen geschiedenis van Kamp Vught in de omgeving weer beter zichtbaar te maken.
Op de foto boven dit artikel de twee gerestaureerde goederenwagons op het tracé van de voormalige kampspoorlijn in Vught op 8 mei 2022.
Lees hier meer informatie over Nationaal Monument Kamp Vught en de kampspoorlijn