Park Oosterspoorbaan is op 26 december 2016, enkele weken voor de officiele opening, zo goed als af.

De zogenaamde Oosterspoorbaan verbindt sinds juni 1874 Hilversum met Utrecht. De spoorlijn loopt langs de oostzijde van de Domstad en heeft als hoofdstation het Maliebaanstation. Hierna loopt de spoorlijn door naar Lunetten waar de lijn aansluit op de bestaande lijn naar ‘s-Hertogenbosch en later ook naar Arnhem. Het overstapstation Lunetten is in 1932 gesloten en zeven jaar later stopt ook de reizigersdienst naar het Maliebaanstation. Hier is in 1954 het Spoorwegmuseum geopend. De spoorlijn blijft nog decennialang in gebruik voor het goederenvervoer en als omleidingsroute. Later maken ook de pendeltreinen naar het museum en de zogenaamde Heimwee expressen gebruik van de spoorlijn. In oktober 2012 is het baanvak Utrecht Maliebaan – Lunetten gesloten om ruimte te maken voor nieuwe sporen.

Het emplacement van het Spoorwegmuseum eindigt sinds de sluiting van het zuidelijke deel van de Oosterspoorbaan even voor de overweg in de Abstederdijk. Utrecht, 6 maart 2016. De Oosterspoorbaan, even ten zuiden van het Maliebaanstation op 6 maart 2016. De overweg in de Notebomenlaan. Utrecht, 6 maart 2016. Richting het zuiden klimt de Oosterspoorbaan over de fietstunnel van de Neptunusstraat. Utrecht, 6 maart 2016.

Detailopname van de nieuwe 'bovenleiding' voor de verlichting.Een maand na de sluiting van de spoorlijn is het gedeelte tussen de Koningsweg en de aansluitingen bij Utrecht Lunetten al opgebroken om plaats te maken voor de uitbreiding van de aansluiting van de lijnen naar Arnhem en ‘s-Hertogenbosch en de geplande tramlijn naar de Uithof. Op een deel van het voormalige spoorwegtracé wordt ingericht voor het bouwverkeer.

Eind 2015 is wordt bekend dat het resterende deel van de spoorlijn en verschillende stroken grond langs de lijn worden omgevormd tot het Park Oosterspoorbaan. Als herinnering aan de spoorlijn blijven de bovenleidingsportalen staan. Een groot deel van de rails is in februari 2016 verwijderd en hergebruikt bij de Stoomtrein Goes Borsele. Tussen de resterende rails is een wandelpad aangelegd. Het Park Oosterspoorbaan wordt op 22 januari 2017 officieel in gebruik genomen.

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt op 26 december 2016, tenzij anders vermeld.

De voormalige wachterswoning ter hoogte van de Koningsweg. De spoorlijn is hier sinds 2012 opgebroken om ruimte te maken voor een bouwweg naar de Uithoflijn. Zodra deze tramverbinding gereed is, wordt ook dit deel nog bij het park betrokken. De kruising met de Koningsweg. De rails heeft hier plaatsgemaakt voor klinkers. Tussen de Koningsweg en de viaducten over de Kromme Rijn en de Venuslaan ligt een fietspad tussen de voormalige bovenleidingsportalen. Na de viaducten ligt het fietspad naast de spoordijk. De voormalige spoorlijn, even voor de kruising met de Notebomenlaan.
Na de opening van het park zijn twee stootjukken op de Oosterspoorbaan geplaatst. Utrecht, 16 september 2018. Langs de voormalige spoorlijn staan verschillende borden met informatie over de geschiedenis van de spoorlijn. Utrecht, 16 september 2018. Het inmiddels flink begroeide tracé van Park Oosterspoorbaan. Utrecht, 16 september 2018. Op één van de muren langs de voormalige spoorlijn is een muurschildering van de spoorweggeschiedenis te zien. Utrecht, 16 september 2018.

Zie Oosterspoorbaan.nl voor meer informatie over het park