De Stoom Stichting Nederland is in 1976 opgericht om historische, door stoom aangedreven, transportmiddelen in bedrijfsvaardige staat te houden. De SSN verzorgt onder andere ritten met stoomtractie op de Nederlandse hoofdspoorlijnen. Ook is de SSN als enige Nederlandse museumorganisatie toegelaten op het Duitse spoorwegnet. Voor de ritten heeft de stichting voornamelijk Duitse locomotieven en -rijtuigen in gebruik. Ook heeft de SSN een aantal vooroorlogse Belgische rijtuigen. Naast diverse excursies is het materieel van de SSN regelmatig bij evenementen te zien.

Het Museumstoomdepot van de SSN bevindt zich in Rotterdam. Naast de eigen collectie wordt in de in historische stijl opgetrokken locomotiefloods uit 1998 regelmatig ander (museum)materieel gerestaureerd en onderhouden.

Op 2 en 3 oktober 2021 vinden de traditionele stoomtreindagen van de SSN plaats. Dat weekend pendelen onder andere verschillende stoomtreinen tussen het museumdepot en Gouda. Op 2 oktober 2021 rijdt de 23 023 van de SSN met rijtuigen van de VSM op weg naar het depot door Nieuwerkerk aan den IJssel.
Stoom Stichting Nederland
Website: stoomstichting.nl
Social Media: Facebook
Geplande rit(ten):
Zie voor de actuele materieelcollectie de Nederlandse Museummaterieel Database