Het Nederlands Transport Museum opent na een aanloop van enkele jaren in april 2018 als pop-up museum in de voormalige Bolsfabriek in Nieuw-Vennep. De Stichting Nederlands Transport Museum is een samenwerkingsverband van verschillende verenigingen die actief zijn binnen de sector mobiel erfgoed. Naast verschillende kleine voertuigen bezit het museum ook vliegtuigen, een Amsterdams metrostel en het laatste exemplaar van de eerste generatie Utrechtse sneltrams. In 2021 schaft het museum de eerste trein aan. Het plan is om in het geplande Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep een definitief museum te bouwen. Hier zou naast een tramlijn ook een aansluiting op het spoorwegnet moeten komen.

Begin januari 2021 neemt het NTM de vijf TEE-rijtuigen van de Stichting TEE Nederland over. Deze stichting is in 2004 opgericht om een Nederlands-Zwitsers TEE-treinstel in oude staat te herstellen. De TEE-treinstellen rijden tot 1974 onder andere tussen Amsterdam en Zürich. In 1977 gaan de stellen naar de Canadese Ontario Northland Railway. Twee jaar later zijn de oorspronkelijke motorrijtuigen vervangen door locomotieven. De passagiersrijtuigen rijden nog tot halverwege de jaren ’90 voor de ONR. In 1998 haalt de Vereniging TEE Classics twee stuurstandrijtuigen en drie tussenrijtuigen terug naar Europa. Het plan is de rijtuigen na een opknapbeurt in het toeristenverkeer in te zetten. Na een verblijf in de haven van Hamburg zijn ze in Heilbronn ondergebracht. Eén stuurstandrijtuig is uiterlijk opgeknapt en staat enige tijd in het Verkehrshaus in Luzern. In 2006 verwerft de Stichting TEE Nederland het vijftal en haalt ze naar Nederland. De rijtuigen staan in eerste instantie in Zwolle. Hier krijgen nog enkele rijtuigen (gedeeltelijk) de oude kleurstelling. In 2009 verhuizen de vijf rijtuigen naar Amsterdam, waar ze ruim tien jaar staan te wachten op verder herstel en de bouw van een motorwagen. Voor de eventuele reconstructie hiervan neemt de Stichting TEE de motoren van een Plan U-treinstel over. Deze zijn in januari 2021 door het NTM naar Nieuw-Vennep overgebracht. Eind augustus 2021 zijn ook de vijf bewaarde TEE-rijtuigen naar Nieuw-Vennep gebracht. De NTM wil ze hier conserveren en later met behulp van andere organisaties restaureren. Omdat de meeste rijtuigen van treinstel 1003 afkomstig zijn, krijgt het museumstel ook dat nummer. Hoewel er nog altijd plannen zijn om een motorrijtuig te reconstrueren, gaan de motoren in augustus 2022 over naar de 2454 Crew. Voor de aandrijving van het TEE-treinstel heeft het museum een Engelse Class 37 met alternatieve aandrijflijn op het oog.

Eind september 2021 zijn twee goederenwagons aan de collectie toegevoegd. De wagons worden in het definitieve museum een onderdeel van themaruimte over de rol van het US Army Transportation Corps bij de bevrijding. Voorafgaand aan de definitieve opzet staan dieselloc WD 70033 en een goederenwagon van het Amerikaanse leger van de Stichting 162 sinds eind september 2021 een tijd lang in het museum.

Op 5 maart 2023 sluit het museum de deuren om te verhuizen naar een nieuwe locatie.

Nederlands Transport Museum
Website: nederlandstransportmuseum.nl
Social Media: Facebook
Geplande rit(ten):
Zie voor de actuele materieelcollectie de Nederlandse Museummaterieel Database

Op de foto boven dit artikel: Eind augustus 2021 zijn de vijf TEE-rijtuigen van het NTM naar het Bols-terrein in Nieuw-Vennep, waar het museum tijdelijk is gehuisvest, overgebracht. Op de foto één van de twee koprijtuigen op 28 augustus 2021.