De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij start in 1975, 25 jaar na het beëindigen van het reizigersvervoer op het baanvak Apeldoorn – Dieren, met een stoomlocomotief en enkele rijtuigen toeristische ritten op het voormalige traject van de KNLS. Inmiddels beschikt de VSM over een grote collectie rollend materieel en is bij station Beekbergen een uitgebreid emplacement te vinden. Terwijl het goederenvervoer tussen Dieren en Eerbeek pas in 1984 is opgeheven, is in Apeldoorn ruim drie kilometer van het baanvak nog tot in 2016 in gebruik voor de afvoer van huisvuil. De het baanvak Apeldoorn – Apeldoorn VAM is dan ook voorzien van moderne beveiliging. De rest van het traject is zoveel mogelijk in de historische staat teruggebracht.

VSM-loc 52 8053 rijdt op 1 augustus 2013 langs de restanten van het Apeldoornse industriegebied aan het begin van de spoorlijn.
Veluwsche Stoomtrein Maatschappij
Website: stoomtrein.org
Social media: Facebook, Instagram, Youtube
Zie voor de actuele materieelcollectie de Nederlandse Museummaterieel Database

Enkele locomotoren en locomotieven staan op 28 mei 2012 in Beekbergen langs de draaischijf opgesteld.Langs de voormalige KNLS-lijn blijven de originele stationsgebouwen van Beekbergen en Eerbeek bewaard. Het stationsgebouw van Loenen, dat vrijwel gelijk is aan dat van Eerbeek, is in 1980 gesloopt. De treinen van de VSM stoppen wel in het dorp en ook het emplacement is nog altijd aanwezig. Voor bezoekers van de vele campings en bungalowparken in de regio neemt de VSM in de loop der jaren tussen Beekbergen en Loenen de halte Immenbergweg in gebruik.

In Apeldoorn ligt de voormalige KNLS-lijn zo’n twee kilometer parallel aan het Apeldoornsch kanaal. Hierna buigt het kanaal langzaam af. In de loop der jaren ontstaat langs het kanaal en de spoorlijn een groot industriegebied. De spoorlijn kent dan ook verschillende bedrijfsaansluitingen. Deze zijn inmiddels allemaal verdwenen. Uitzondering is de aansluiting voor het vuilafvoervervoer, zo’n drie kilometer ten zuiden van het station. Hoewel de aansluiting uit 1971 nog altijd Apeldoorn VAM heet, bestaat het bedrijf als sinds 1999 niet meer en gaat het afval sinds de zomer van 2016 niet meer naar Wijster maar naar EVI aan de Duitse grens bij Coevorden. Tussen Apeldoorn en Apeldoorn VAM heeft de VSM een werkplaats.

Breng-treinstel 5048 rijdt op 8 oktober 2016 station Beekbergen binnen. Die dag rijdt vanwege het 85-jarig jubileum van de NVBS modern dieselmaterieel op de museumlijn.Aan de zuidzijde van Apeldoorn kruist Rijksweg A1 de spoorlijn met een viaduct. Hier houdt ook de parallel gelegen vierbaansweg Kayersdijk abrupt op. Vanaf dit punt straalt de enkelsporige VSM-lijn de sfeer van een lokaalspoorweg uit. In de flauwe boog naar Beekbergen zijn diverse onbeveiligde overwegen en staan telegraafpalen langs de lijn.

Op 3 juli 2021 is Plan U-treinstel 151 van de Stichting 2454 Crew te gast op de VSM-lijn. Het stel verlaat hier tijdens de zogenaamde Railmuseumsafari het station van Beekbergen.Bij station Beekbergen herinnert alleen nog het bewaarde stationsgebouw aan de onbeduidende halte langs de vroegere lokaallijn. Op het grondgebied van het dorp Lieren, tegenover het stationsgebouw, legt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in de loop der jaren een omvangrijk emplacement aan. Op het terrein is onder andere het ontvangstgebouw en een depot van de VSM te vinden. Daarnaast ligt op het emplacement een tweedehands draaischijf uit Duitsland. Door de verdere aankleding met onder andere seinpalen, waterkolommen, een kolenkraan en een handbediende overweg, straalt het terrein zoveel mogelijk de klassieke sfeer van een museumlijn uit. Ook een groot deel van de materieelcollectie is in Beekbergen te vinden.

VSM-loc 52 3879 stoomt tijdens Terug naar Toen op 3 september 2016 met een lange reizigerstrein uit Apeldoorn naar Beekbergen. DE-loc 2459 is tijdens Terug naar Toen met een korte goederentrein onderweg van Apeldoorn VAM naar Beekbergen. Achter de loc is een van de telegraafpalen te zien. Lieren, 3 september 2016. Naast een groot aantal stoomlocomotieven beschikt de VSM ook over een ruim assortiment diesellocs. Zo staan op 14 mei 2015 achtereenvolgens de 2412, de 2299, de 636 en de 2530 op spoor 2 van het terrein van de VSM in Lieren. VSM-diesels 2299 en 2530 staan op 3 september 2016 werkloos op een kopspoor in Beekbergen. Op de achtergrond zit de 2459 achterop de goederentrein naar Apeldoorn.

Op 8 oktober 2016 rijdt Veolia-treinstel 358 langs het vertakkingssein van Loenen. Het moderne materieel rijdt die dag op de VSM-lijn ter gelegenheid van het 85-jarig jubileum van de NVBS.Het stationsemplacement van Eerbeek op 24 mei 2021.Buiten Beekbergen slingert de spoorlijn verder door het landelijke gebied aan de rand van de Veluwe. Ook hier kent de lijn weer een groot aantal onbeveiligde overwegen. Aan de voet van het viaduct van de Rijksweg A50 ligt de halte Immenbergweg. Rondom de halte is een groot aantal campings en bungalowparken te vinden. De halte is dan ook speciaal door de VSM voor de lokale toeristen aangelegd. Op de plek van het vroegere station Loenen is nog een klein emplacement en een perron aanwezig. Op en om het emplacement staan onder andere enkele klassieke seipalen. Het stationsgebouw zelf is in 1980 gesloopt.

Ook in Eerbeek is het grootste deel van het oorspronkelijke emplacement nog aanwezig. Daarnaast is het stationsgebouw bewaard gebleven. Het gebouw is, net als in Beekbergen, in gebruik als woonhuis. Aan de voorzijde van het gebouw is nog een klein stuk straatspoor naar de vroegere lokale industrie aanwezig. Bij het station staan bovendien nog klassieke overwegbomen. Deze zijn helaas niet in bedrijf. In mei 2021 is het stationsemplacement verder aangekleed met een ladingmal en een inrijsein aan de westzijde van het station.

Het emplacement van station Loenen, 23 juli 2012. Loc 52 8053 pendelt tijdens Terug naar Toen 2012 met een goederentrein tussen Loenen en Eerbeek. Loenen, 2 september 2012. Stoomloc 23 071 is op 22 juli 2012 tussen Eerbeek en Loenen onderweg naar Apeldoorn. Het behouden stationsgebouw van Eerbeek, 22 juli 2012
In mei 2021 is station Eerbeek aan de westzijde voorzien van een nieuw inrijsein. Eerbeek, 24 mei 2021. Behalve een nieuw inrijsein is het emplacement in mei 2021 ook voorzien van een ladingmal. Eerbeek, 24 mei 2021. Voor het stationsgebouw is zijn nog ongeveer 100 meter straatspoor aanwezig. Het spoor is niet aangesloten op de rest van de museumlijn. Eerbeek, 24 mei 2021, Het stationsgebouw van Eerbeek op 24 mei 2021.

Het oude perron van station Laag-Soeren op 24 mei 2021.Tussen Eerbeek en Dieren ligt de museumlijn grotendeels parallel aan het Apeldoorns Kanaal. Van het vroegere station Laag-Soeren is alleen nog het oude perron terug te vinden. Het kleine dorp krijgt als enige stopplaats tussen Apeldoorn en Dieren een stationsgebouw van het grootste type van de KNLS. Het gebouw is echter al in 1970 gesloopt. Het enige bewaarde stationsgebouw van dit type is dat van Rijssen. Laag-Soeren is niet opgenomen in de dienstregeling van de VSM.

Op de foto hierboven: Een deel van het materieelpark van de VSM is toegelaten op het hoofdrailnet en is dan ook regelmatig bij verschillende gelegenheden buiten de Koningslijn te zien. Zo rijdt de 23 071 op 21 november 2021 met een korte trein door Nieuwerkerk aan den IJssel om de 65 018 op te halen die bij de SSN staat.

Op de foto boven dit artikel zit loc 52 8139 tijdens Terug naar Toen op 3 september 2016 even voor Beekbergen achterop de Blokkendoosstam van de VSM.