Vanaf 1865 rijden de eerste treinen over het baanvak Venlo – Roermond – Maastricht van Staatslijn E. Het duurt echter nog tot 1889 wanneer de Staatsspoorwegen tussen de bestaande stations Tegelen en Reuver de nieuwe halte Belfeld in gebruik nemen. Vijf jaar later is de halte van een echt stationsgebouw voorzien. De SS maken voor het gebouw gebruik van het standaardontwerp dat ook in Acht, Helenaveen, Nieuwstadt aan dezelfde staatslijn verschijnt. Het eenvoudige lage rechthoekige stationsgebouw bestaat uit enkele lokalen voor de stationsdienst en een woning. Naast het stationsgebouw komt een eenvoudige goederenloods.
Hoewel het station enige tijd intensief gebruikt wordt door de werknemers van de nabijgelegen keramiekfabrieken, verdwijnt het in mei 1938 alweer uit het Spoorboekje. Tijdens de eerste oorlogsweken stoppen weer enige tijd treinen. Hierna is station Belfeld alleen nog in gebruik voor het goederenvervoer.
In 1972 staakt NS ook het goederenvervoer naar het Limburgse dorp. Het daaropvolgende jaar is het emplacement opgebroken en blijft alleen het hoofdspoor over.
Na de sluiting van het station is het gebouw een aantal keer bewoond. Na de eeuwwisseling neemt de eigenaar van de nabijgelegen gresbuizenfabriek het voormalige stationsgebouw en de goederenloods over van NS met de bedoeling hier een kantoor van te maken. De gebouwen staan hierna echter leeg en verdwijnen steeds verder achter de begroeiing. Op de foto’s hieronder is de desolate toestand van de gebouwen een jaar voor de opknapbeurt te zien.
In 2018 neemt de vogelwerkgroep Tösse Bös en Maas het gebouw in gebruik als clubhuis. Hiervoor zijn de gebouwen opgeknapt en is het groen op het terrein verwijderd. Ook verschijnt de stationsnaam weer op de buitenste zijgevels van het voormalige stationsgebouw en de goederenloods.
Op de kaarten hieronder is situatie in Belfeld met het voormalige station als middelpunt te zien rond 1930 en rond 2020.
Op de foto boven dit artikel is de opgeknapte goederenloods met daarachter het voormalige stationsgebouw van Belfeld te zien op 20 oktober 2018.