martijnvanvulpen.nl

  • treinen
  • spoorzoeken
  • spoorweggeschiedenis
  • stations

Ondertussen op het internet

NVBS Actueel – november 2023

NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS met verenigingsnieuws, informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s.

Lees nieuwsbrief op nvbs-actueel.com

De zwerftocht van Mat ’36 252

Op 19 november eindigt in het Spoorwegmuseum de tentoonstelling ‘Onder Hoogspanning’, met als pronkstuk een gerestaureerde Mat ’36 uit 1938. De 252 is als enige treinstel gered van de sloop en teruggebracht naar zijn originele staat dankzij de Stichting tot Behoud van Af te voeren Nederlands Spoorwegmaterieel (STIBANS), de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum en vele vrijwilligers. Voor de restauratie zwierf de trein jarenlang door Nederland.

Volg de levensloop van de Mat ’36 op de Facebookpagina van het Spoorwegmuseum.

Station Deventer; het station dat altijd open gaat, maar nooit geopend werd

Film over de historie van het Deventer station en actuele ontwikkelingen daar omheen, gemaakt in opdracht van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED), ter gelegenheid van Open Monumentendag 2023.

Bekijk de hele film op YouTube

Trenitalia bestelt hogesnelheidstreinen om ook Nederland te bereiken

Hitachi Rail bouwt nog eens 30 ETR1000 hogesnelheidstreinen voor Trenitalia. Bij de aankondiging van de bestelling op 10 november werd bekend dat de treinstellen, met een ontwerpsnelheid van 350 km/u, voornamelijk worden gebruikt op het Italiaanse hogesnelheidsnetwerk, maar ook zouden kunnen rijden in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, België én Nederland.

Lees het hele bericht op railwaygazette.com

Uitbreiding Eindhoven Centraal onder de loep

Er wordt gestart met de onderzoeken voor de uitbreiding van Eindhoven Centraal. Zo moeten er op en rond het station onder meer extra perrons, wissels en een ondergronds busstation.

Lees het hele bericht op studio040.nl

Gelderland kan door met Railterminal

De Raad van State heeft de bezwaren tegen het inpassingsplan voor de Railterminal Gelderland definitief afgewezen. Daarmee ligt de ruimtelijke bestemming vast voor de railterminal. Ook de watervergunning en de vergunning/ontheffing voor de Wet natuurbescherming zijn nu definitief. Hiermee kan de provincie Gelderland door met de plannen.

Lees het hele bericht op gelderland.nl

Station Winschoten hersteld in oorspronkelijke kleuren

Schilders zijn druk bezig om station Winschoten weer nieuw leven in te blazen. Zij schilderen het stationsgebouw weer in de oorspronkelijke kleuren, in plaats van het wit en grijs dat het jarenlang was. Omstanders zijn blij met de verandering.

Lees het hele artikel op rtvnoord.nl

Uniek 140-jarig museum dreigt te ontsporen: “Schade is dan onherstelbaar”

Het is dé publiekstrekker van Haaksbergen en behoort tot de grootste musea van Oost-Nederland. Maar Museum Buurtspoorweg dreigt te ontsporen. Als het aan het college ligt, krijgt het museum vanaf volgend jaar 127.000 euro subsidie. Maar het CDA en Nieuw Haaksbergen lieten eerder weten daar niets voor te voelen. Komt dat geld er niet, dan moet MBS begin volgend jaar het vaste personeel ontslaan.

Lees het hele artikel op rtvoost.nl

Loc 5 is sinds 1995 eigendom van de MBS en rijdt na een opknapbeurt sinds 1999 in de kleuren van de NCS regelmatig op de museumlijn. Op 16 oktober 2022 is de loc met een korte lokaaltrein tussen Zoutindustrie en Haaksbergen.
De 35 mooiste treinreizen van Europa, beschreven door dé treinreisjournalist van Nederland

De internationale trein beleeft een glorieuze comeback – en terecht, want reizen per spoor is klimaatvriendelijk, avontuurlijk en relaxed tegelijk. In de trein is alle ruimte om rond te lopen, een boek te lezen of te lunchen terwijl de mooiste landschappen langs je raam voorbijglijden. Tussen de rails van reisjournalist Sander Groen verschijnt op 10 oktober 2023.

Alles over het boek op sandergroen.nl

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren.