24 maart 2024

Ondanks de naam, beschikt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij over een grote collectie diesellocomotieven. Eens in de zoveel tijd organiseert de VSM dan ook een speciale dieseldag. Deze fotodag komen de klassieke lijndiesels van NS historisch verantwoord in actie op de Koningslijn.

Hoewel de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in eerste instantie is opgericht om toeristen met ouderwetse stoomtreinen over de Veluwe te vervoeren, bouwt de organisatie in de loop der jaren ook een flinke collectie diesellocomotieven op. Naast de gebruikelijke locomotoren, die bij alle museumverenigingen actief zijn, heeft de organisatie nagenoeg alle voormalige soorten diesellocomotieven van NS in de collectie. Eens in de zoveel tijd organiseert de VSM dan ook een speciale dieseldag. Hierbij rijden de klassieke 2200-en en 2400-en de hele dag met historische treinen over de Koningslijn.

Dieseldag 10 mei 2024

Op vrijdag 10 mei 2024, acht jaar na de laatste editie, nodigt de VSM liefhebbers opnieuw uit om de nostalgie van diesel op het spoor te ervaren. De organisatie belooft hierbij een dag boordevol avontuur. Het programma van de dieseldag start tegen 9:00 uur en duurt tot ongeveer 17:30 uur.

Deelnemers van deze exclusieve fotodag worden met een historische trein naar verschillende locaties langs de museumlijn gebracht. Hier zijn verschillende gelegenheden om actiefoto’s te maken van de diesellocomotieven, al dan niet met historisch verantwoorde goederen- én reizigerstreinen.

Op 3 september 2022 staan diesellocs 2530 en 2459 met een goederentrein op het emplacement van Beekbergen.

De VSM beschikt over een grote collectie diesellocomotieven, waaronder een oersik, zes locomotoren en vijf hippels. Lang niet alle locs zijn rijvaardig. Dit geldt ook voor de uit Amerika gehaalde Whitcomb-locomotief. Daarnaast heeft de VSM vier locomotieven uit de serie 2200 waarvan de helft rijvaardig is en drie rijvaardige locomotieven uit de serie 2400, waaronder de unieke 2530.

Lees meer over de speciale dieseldag op stoomtrein.org

Op de foto boven dit artikel is een deel van de diesellocs van de VSM te zien. Op 14 mei 2015 achtereenvolgens de 2412, de 2299, de 636 en de dan nog bruine 2530 op spoor 2 van het terrein van museumstation Beekbergen.