26 mei 2024

Elk jaar zijn in het tweede weekend van september duizenden monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk. Open Monumentendag 2024 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Het thema is Erfgoed van Routes, Netwerken en Verbindingen. De lokale comités zijn inmiddels druk met de voorbereidingen.

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor Open Monumentendag 2024 in het hele land van start gegaan. Bijna 300 lokale comités verzorgen in hun gemeente, stad of dorp de organisatie van Open Monumentendag. Dankzij het thema Erfgoed van Routes, Netwerken en Verbindingen is dit jaar extra veel aandacht voor reizen, vervoer en communicatie. De bijbehorende slogan is dan ook Onderweg!

Het programma voor 2024 is onderweg!

Hoewel in veel plaatsen nog aan het programma gewerkt wordt, is al een aantal deelnemende monumenten bekend. Zo opent het stationsgebouw van Roermond weer de deuren en zijn gidsen aanwezig om belangstellenden van extra informatie te voorzien. In Utrecht, waar het Maliebaanstation het 150-jarig bestaan viert, is extra aandacht voor de stad als spoorwegknooppunt. In het stationsgebouw is dan nog de bijbehorende tentoonstelling te bezoeken.

In Roosendaal wordt traditiegetrouw veel aandacht besteed aan de stad als spoorstad. Bij de monumentale locomotiefloods zijn onder andere de vorderingen aan de renovatie van Benelux-treinstel 220.902 van Stichting Hondekop te zien.

In de loop van de zomer wordt het programma voor Open Monumentendag 2024 verder aangevuld.

Kijk voor informatie op openmonumentendag.nl

Op de foto boven dit artikel Benelux-hondekop 220.902 van Stcihting Hondekop in Roosendaal tijdens Open Monumentendag 9 september 2022. Ook in 2024 is het treinstel te bezoeken.