3 april 2025
In 2002 verwerft Historisch Streekvervoer Achterhoek DE 2-treinstel 186. Het stel rijdt tot 2012 regelmatig op het Nederlandse spoorwegnet. De daaropvolgende jaren gaat HSA op in Transit Oost en is de Blauwe Engel in de nieuwe Museumwerkplaats in Winterswijk neergezet. Inmiddels zijn er vergevorderde plannen het treinstel komende jaren weer rijvaardig te restaureren en een rol te geven bij de 150-jarige spoorweggeschiedenis van Winterswijk. Ook vieren veel lokaallijnen, waar de Blauwe Engelen lange tijd te zien zijn, de komende jaren hun 150-jarig jubileum.
In april 2014 gaan Museum het GOLS-station en de stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek, beide met standplaats Winterswijk, samen verder als de stichting Transit Oost. De stichting beheert een collectie voertuigen die in de Achterhoek dienst hebben gedaan. Naast een aantal historische wegvoertuigen maakt ook DE 2-treinstel 186 deel uit van de collectie. Het grootste deel van de voertuigen staat sinds 2018 in de nieuw gebouwde Museumwerkplaats. Ook is hier onder andere het schaalmodel van het omvangrijke Winterswijkse emplacement uit vroeger tijden te vinden. Terwijl de 186 één van de twee sporen van de loods bezet, vinden op het andere spoor regelmatig werkzaamheden aan modern spoorwegmaterieel plaats. Zo laat Arriva hier in de periode 2020-2022 alle GTW-treinstellen voor de noordelijke diesellijnen van een nieuwe huisstijl voorzien.
Treinstel 186
Plan X-treinstel 186 gaat in 2002 als laatste Blauwe Engel na 48 dienstjaren terzijde. Hierna gaat het treinstel over naar de speciaal hiervoor opgerichte stichting HSA. In 2004 is het treinstel weer in de gele NS-huisstijl geschilderd en rijvaardig gemaakt. Tot in 2012 maakt het stel diverse ritten. Na de overname van de exploitatie van de lijnen in de Achterhoek door Arriva heeft het stel Winterswijk echter niet meer verlaten.
In 2021 beginnen de vrijwilligers van Transit Oost langzaam de technische en cosmetische opknapbeurt van het treinstel. Diezelfde periode ontstaan de eerste plannen om de 186 weer geheel rijvaardig te herstellen en het stel een belangrijke rol te geven bij het 150-jarig bestaan van de verbinding Zutphen – Winterswijk in 2028. Voor het herstel moet onder andere de Chroom 6-verf worden verwijderd en de draaistellen en motoren gereviseerd worden. Ook de deuren en ramen vragen om een flinke opknapbeurt.
Om het treinstel weer op het reguliere spoor te laten rijden, moet bovendien een gecertificeerd beveiligingssysteem worden ingebouwd. Het complete kostenplaatje wordt geschat op 500.000 euro.
Zwitserse dag
Terwijl Transit Oost dankzij diverse samenwerkingen en de steun van verschillende partners al een deel van het bedrag heeft verzameld, organiseert de stichting op 12 april 2025 in de Museumwerkplaats een zogenaamde Zwitserse dag. Hierbij worden vanuit een nalatenschap Zwitserse spoorwegspullen als nummerplaten en andere onderdelen van treinen, reclamemateriaal, boeken en tijdschriften verkocht.
Ook biedt Transit Oost deze dag diverse andere spullen als Nederlands reclamemateriaal en modeltreinen te koop aan. De complete opbrengst komt ten goede van de restauratie van treinstel 186.
De Museumwerkplaats van Transit Oost is op 12 april gratis geopend van 11 t/m 17 uur.
Het plan is treinstel 186 weer rijvaardig in te kunnen zetten tijdens het 150-jarig bestaan van de spoorlijn Zutphen – Winterswijk in 2028. Hoewel de spoorlijn is aangelegd als hoofdspoorlijn, is de verbinding vooral bekend als regionale zijlijn en zet NS hier decennialang het Plan X-materieel in. De zogenaamde Blauwe Engelen zijn begin jaren 1950, als goedkope vervanging van de stoomtractie, op een groot aantal trajecten in het noorden, oosten en zuiden van het land de redding van het regionale spoorvervoer. NS zet de treinstellen nog tot halverwege de jaren 1990 in. Treinstel 186 speelt bovendien eind jaren 1990 nog een rol bij de eerste regionaal aanbesteedde treinverbinding tussen Almelo en Mariënberg. Veel van de regionale spoorlijnen zijn aangelegd in de jaren na de introductie van de wet ‘Regeling van de dienst en het gebruik der Lokaalspoorwegen’ in 1878. Vanaf 2030 vieren meerdere lokaalspoorwegen dan ook hun 150-jarig bestaan. Hierbij kan, volgens de plannen van Transit Oost, ook treinstel 186 een rol spelen.
Meer informatie over de Zwitserse dag en de restauratie van treinstel 186 op transitoost.nl
In 2021 start in de museumwerkplaats van Transit Oost de opknapbeurt van DE 2-treinstel 186. Op de foto boven dit artikel het treinstel op 23 oktober 2021.