Op 20 december 2022 maakt de provincie Overijssel bekend dat het nieuwe contract voor de concessie Twente ZHO gegund is aan Arriva. De concessie omvat betreft het busvervoer in de regio Twente en de treindienst Zutphen – Hengelo – Oldenzaal. De vervoerder neemt het vervoer in de regio op 10 december 2023 over van Keolis. Omdat Arriva de treindienst met eigen materieel gaat uitvoeren en Keolis alleen nog op geëlektrificeerde verbindingen rijdt, biedt de vervoerder de negen LINT-treinstellen te koop aan.

Syntus bestelt eind jaren ’90 voor de treindiensten in de Achterhoek 23 tweewagenstellen van het type Leichter Innovativer Nahverkehrstriebwagen, kortweg LINT. De LINT is ontwikkeld door Linke-Hofmann-Busch, dat later is overgenomen door Alstom. De fabrikant bouwt ruim 500 treinstellen van het type voor een groot aantal spoorwegmaatschappijen. De Nederlandse stellen komen tussen 2001 en 2003 bij Syntus in dienst. In 2001 raakt treinstel 31 al onherstelbaar beschadigd. In 2005 laat de vervoerder nog twee exemplaren bouwen. Na het wegvallen van de treindiensten in Gelderland gaat ruim de helft van de treinstellen in december 2012 bij Syntus terzijde. In de loop der jaren komen veel stellen bij Arriva in dienst. Ze rijden voor de vervoerder tussen Almelo en Hardenberg en op de Maaslijn. De resterende vijf terzijde gestelde exemplaren verhuizen naar de Zweedse vervoerder Inlandsbanan AG.

Syntus laat de resterende negen treinstellen rond 2017 compleet reviseren. Hierbij krijgen de stellen onder andere een toilet en de Blauwnet-huisstijl. De naam Syntus maakt hierbij plaats voor die van moederbedrijf Keolis.

Op 20 december 2022 maakt de provincie Overijssel bekend dat Arriva de concessie Twente ZHO heeft gewonnen. Keolis verliest hiermee niet alleen de treinverbinding Zutphen – Hengelo – Oldenzaal, maar ook de laatste busdiensten in de provincie. De Overijsselse treindiensten Zwolle – Enschede en Zwolle – Kampen vallen in een andere concessie en blijven wel bij Keolis. Bij het overnemen van de treindienst neemt Arriva niet het materieel van Keolis over. Arriva laat hiervoor de LINT-treinstellen die momenteel op de Maaslijn rijden, opknappen en voorzien van de Blauwnet-huisstijl. Omdat Keolis vanaf december 2023 alleen nog treindiensten op geëlektrificeerde rijdt, zijn de negen LINT-treinstellen van de vervoerder vanaf het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2024 overbodig.

Keolis biedt de negen treinstellen in de zomer van 2023 dan ook via de speciale website keolisblauwnet.nl/lintforsale te koop aan. De treinstellen worden verkocht inclusief reserveonderdelen zoals enkele dieselmotoren en een aantal draaistellen.

Op de foto boven dit artikel rijdt Keolis-LINT 36 op 21 september 2019 als stoptrein van Oldenzaal naar Zutphen bij Almen.