Op 2 december 2022 sluit de gemeente Zoetermeer per direct de Nelson Mandelabrug. Het bouwwerk over onder andere de spoorlijn Gouda – Den Haag, de A12 en de RandstadRail blijkt door scheurvorming in de betonnen liggers te onveilig om nog te gebruiken. De spoorlijn, tramlijn en wegen onder de brug blijven vooralsnog wel open. Station Zoetermeer en RandstadRail-halte Driemanspolder zijn normaliter alleen bereikbaar via de brug en daarom tegelijk met de brug gesloten. De daaropvolgende weken is de brug gedeeltelijk ontmanteld en voorzien van extra ondersteuning. Het brugdeel over de A12 is hierna vervangen door een noodbrug. Op 26 januari 2023 zijn de werkzaamheden zo ver gevorderd dat de brug na 55 dagen weer gebruikt kan worden.

Wanneer nog geen dertig jaar na de opening scheurtjes in de uiteinden van de lange betonnen liggers van de Nelson Mandelabrug blijken te zitten, neemt de gemeente Zoetermeer in eerste instantie aan dat deze ouderdomsverschijnselen geen gevaar vormen. Wel is op verschillende plekken meetapparatuur aan de brug aangebracht. Na het doorrekenen van de meetgegevens en onderzoek naar het oorspronkelijke ontwerp blijkt de brug helemaal niet veilig. Bij de constructieberekeningen zijn in de ontwerpfase al fouten gemaakt waardoor de brug al vanaf het begin veel te zwaar voor de ondersteuningen is.

Op vrijdagavond 2 december 2022 sluit de gemeente Zoetermeer het karakteristieke bouwwerk over onder andere de spoorlijn Gouda – Den Haag, de A12 en de voormalige Zoetermeerse Stadslijn, nu onderdeel van RandstadRail, dan ook direct. De spoorlijn, tramlijn en wegen onder de brug blijven vooralsnog wel open. Station Zoetermeer en RandstadRailhalte Driemanspolder zijn normaliter alleen bereikbaar via de brug en daarom tegelijk met de brug gesloten.

Na de sluiting voeren Rijkswaterstaat, de TU Delft en ProRail een spoedonderzoek uit om meer duidelijkheid over de situatie te krijgen. Enkele dagen later wordt duidelijk dat de brug gedeeltelijk moet worden ontmanteld. Ook wordt de karakteristieke kap op een aantal plekken verwijderd. Het brugdeel over de Rijksweg A12 wordt compleet gedemonteerd. Hiervoor is de snelweg half december enkele avonden en nachten gedeeltelijk gesloten. Eind december is de A12 ter hoogte van de brug compleet afgesloten.

Na het verwijderen van het brugdeel over de snelweg komt hier tijdelijk een noodbrug. Omdat de tijdelijke constructie op de oude brugdelen ligt, moet een hoogteverschil van ruim een meter overbrugd worden. Hiervoor komen aan beide zijden houten trappen en hellingbanen. De brugdelen over de spoorlijn en de Zuidweg krijgen intussen een ondersteunende constructie. Voor het brugdeel boven de RandstadRail lijken geen extra maatregelen nodig te zijn. De roestvrijstalen plastiek die over de gehele lengte van de brug het fiets- en voetgangersdeel scheidt, is in zijn geheel verwijderd en opgeslagen.

Op donderdag 26 januari 2023 19:00u, 55 dagen na de sluiting van de brug, is de brug weer open voor voetgangers en fietsers. Vier minuten later stopt de eerste trein van NS weer op station Zoetermeer. Vanaf 27 januari stoppen ook de trams van de RandstadRail weer op halte Driemanspolder en rijden er geen pendelbussen meer.

Door de maatregelen kan de brug weer enkele jaren veilig gebruikt worden. In die tijd worden de plannen voor de stadswijk Entree aan stadszijde van het station verder ontwikkeld. Naast een nieuwe stationsentree is ook een nieuwe fietsbrug tussen de Afrikaweg en de Nelson Mandelabrug gepland. Het is de bedoeling dat bij de verbouwing van het stationsgebied ook de Nelson Mandelabrug weer compleet wordt hersteld. Tot die tijd blijft het verwijderde brugdeel naast de A12 liggen.

Lees hier meer over het nieuwe statiosngebied Entree

Met het oog op de Floriade van 1992 en de uitbreidingsplannen van Zoetermeer ten zuiden van de spoorlijn Gouda – Den Haag, groeit de behoefte aan meer en betere verbindingen over beide spoorlijnen en de A12. In 1992 neemt de gemeente de nieuwe 180 meter lange Nelson Mandelabrug in gebruik. De brug verbindt de stations Zoetermeer en Driemanspolder met oudere wijken ten noorden van het spoor en snelweg en de nieuwbouw en het Floriadeterrein aan de zuidzijde. Boven de Goudse Lijn is de brug een stuk breder om ruimte te bieden aan een plaatskaartenkantoor en een kiosk van het NS-station. Het bouwwerk krijgt een opvallende blauw-gele kapconstructie, refererend aan het gemeentewapen van Zoetermeer. 

Op de afbeelding hierboven is een impressie van de nieuwe stationsentree te zien met op de achtergrond de Nelson Mandelabrug. Op de foto boven dit artikel het zicht vanaf het station van Zoetermeer op de tijdelijke constructie over de A12. Voor de beschutting zijn de hoge bogen van de restanten van de Nelson Mandelabrug zoveel mogelijk dicht gemaakt. Zoetermeer, 28 januari 2023.