Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk. Open Monumentendag 2023 vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september. Het thema is Levend Erfgoed. Naast diverse stationsgebouwen en voormalige stationsgebouwen is onder andere de locomotiefloods in Roosendaal weer te bezoeken.

Tijdens Open Monumentendag 2023 is een groot aantal monumentale (voormalige) stationsgebouwen geopend voor rondleidingen. Hierbij kan het publiek gebouwen en ruimtes bezoeken die normaal gesloten blijven. Ook enkele andere bouwwerken met een spoorse geschiedenis openen de deuren.

De volgende voormalige stationsgebouwen openen tijdens Open Monumentendag de deuren:

Houten Medemblik Uithoorn, inclusief voormalige spoorbrug over de Amstel
Kolham Oosterbeek Laag Vogelenzang
Kwadijk Twisk

Ook zijn de voormalige tramstations Naaldwijk en Wieringerwaard te bezoeken. Naast voormalige stationsgebouwen zijn ook de monumentale stationsgebouwen van Almelo, Deventer, Kropswolde, Naarden-Bussum, Ommen, Roermond, Roosendaal en Zandvoort aan Zee te bezoeken voor bijvoorbeeld een rondleiding. Op laatstgenoemd station is ter gelegenheid van 150 jaar Zeeuwse Lijn een fototentoonstelling te zien. Ook staat een maquette van het emplacement in de situatie van 1930 opgesteld. Ook het Maliebaanstation is gratis geopend voor publiek. Voor de rest van het Spoorwegmuseum dient wel entree betaald te worden.

Naast stationsgebouwen zijn ook een aantal monumentale spoorse bouwwerken te bezichtigen. In Culemborg is de voormalige locomotiefloods te bezoeken. In Haarlem is het Seinwezen geopend en in Utrecht is een speciaal programma in de Werkspoorfabriek. Traditiegetrouw is ook de locomotiefloods in Roosendaal te bezoeken. Hier zijn onder andere het Beneluxtreinstel van de Stichting Hondekop en DE-loc 2296, de nieuwste aanwinst van de 2454 Crew, te bezichtigen.

Enkele Groningse musea met een link naar het openbaar vervoer bieden een speciaal programma ter gelegenheid van Open Monumentendag. Het gaat hierbij om het Noord-Nederlands Trein & Trammuseum in Zuidbroek dat in combinatie met Nationaal Busmuseum in Hoogezand en het monumentale station van Kropswolde te bezoeken is met een speciaal kaartje van Arriva. Ook de Stoomtrein Goes-Borsele doet mee aan Open Monumentendag 2023.

Kijk voor informatie over openingstijden, activiteiten en het volledige programma op openmonumentendag.nl

Tijdens Open Monumentendag 2023 draait in Filmtheater Mimik in Deventer een film over het station van de Hanzestad. Vele onbekende beelden en nieuwe feiten komen in deze unieke documentaire naar voren. De film ‘Station Deventer; het station dat altijd open gaat, maar nooit geopend werd’ van Paul van Agten is zowel op zaterdag 9 als zondag 10 september op verschillende tijdstippen gratis te bekijken. Reserveer wel vantevoren een plaats via website van Mimik.

Bekijk hiernaast vast de trailer:

Op de foto boven dit artikel het monumentale stationsgebouw van Twisk aan de museumlijn van de SHM op 5 mei 2016.