Na twee jaar aanpassingen in de dienstregeling door de coronacrisis, zorgt de krapte op de arbeidsmarkt er vanaf 2022 voor dat ook de OV-sector niet de complete dienstverlening kan bieden. Nadat Arriva al vanaf mei in verschillende regio’s versobering in de dienstregeling invoert, volgt NS in juni 2022.

Nadat de coronamaatregelen, de sterk afgenomen reizigersaantallen en het ziekteverzuim onder het personeel in een groot deel van 2020 en 2021 voor wijzigingen en versobering van de dienstregeling bij de verschillende vervoerders zorgt, is het in 2022 de krapte op de arbeidsmarkt die van invloed wordt op de treindienst. Nadat Arriva in december 2021 al de treindienst tussen Nijmegen en Venray staakt, kondigt de vervoerder in het voorjaar van 2022 voor verschillende regio’s een verdere versobering van de dienstregeling aan. Voornaamste oorzaak is de beperkte beschikbaarheid van personeel door een hoog ziekteverzuim in combinatie met het steeds krapper wordende personeelsbestand.

Ook NS ondervindt inmiddels de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Zo rijden diverse treinen al enige tijd in een kortere samenstelling zodat minder conducteurs ingezet hoeven worden. Ook zijn de IC Direct-treinen die door de coronamaatregelen tussen Amsterdam en Rotterdam zijn geschrapt, nog altijd niet in de dienstregeling opgenomen.

Op 12 mei 2022 wordt bekend dat NS vanwege het tekort aan hoofdconducteurs genoodzaakt is om vanaf 13 juni de in december 2021 ingevoerde tienminutentrein op het traject Arnhem – Schiphol – Rotterdam voor onbepaalde tijd uit de dienstregeling te halen. Vanaf die dag rijden de treinen weer dezelfde ‘ouderwetse’ kwartierdienst als in het weekend. NS waarschuwt daarnaast voor mogelijk meer maatregelen in de loop van de zomer.

Update 16 juni 2022: NS maakt bekend vanaf 27 juni elke week aanpassingen in de dienstregeling door te voeren. De aanpassingen gelden minimaal voor een week en worden ruim van te voren bekend gemaakt. Hierdoor blijft het aantal verrassingen voor reizigers beperkt. Het is echter nog altijd mogelijk dat meer treinen geschrapt worden. Daarnaast vallen in de weekenden ook regelmatig enkele diensten uit.

Op de eigen website geeft NS tekst en uitleg over de krapte op de arbeidsmarkt en de maatregelen.

Eén van de trajecten waar de dienstregeling per 13 juni 2022 wordt ingekrompen, is de Oude Lijn. De treinen tussen Amsterdam en Vlissingen blijven echter rijden. Op de foto boven dit artikel is VIRM-treinstel 9418 op 18 april 2021 even ten zuiden van Delft onderweg naar Zeeland.