De coronapandemie en de overheidsmaatregelen als gevolg hiervan zorgen ervoor dat er flink minder treinreizigers zijn. Van eind maart 2020 tot de zomer van 2021 rijden NS en de regionale vervoerders hierdoor niet de volledige dienstregeling. Eind december dat jaar schrappen Arriva en NS opnieuw een aantal treinen uit de dienstregeling. In de daaropvolgende maanden is het ziekteverzuim zo hoog NS dat in februari 2022 nog meer treinseries schrapt om zo op alle baanvakken een betrouwbare, maar vaak uitgedunde, dienstregeling te kunnen rijden.

Als gevolg van overheidsmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus daalt het aantal treinreizigers half maart 2020 met maar liefst 90% ten opzichte van normale werkdagen. Op 21 maart 2020 start NS een zogenoemde basisdienstregeling met op vrijwel alle trajecten slechts twee sprinters per uur. Na ruim een maand keren de Intercity’s terug op het spoor en rijden de treinen weer enigszins in het patroon van de normale dienstregeling. Op trajecten met een hogere frequenties rijden niet alle treinen. Ook spits- en nachttreinen rijden voorlopig niet. De regionale vervoerders schrappen deze periode vrijwel alleen een aantal spitsdiensten. In het najaar van 2020 dunt NS de dienstregeling opnieuw geleidelijk uit. Arriva volgt in februari 2021 met een versoberde dienstregeling in de noordelijke provincies. Het duurt hierna nog tot de zomer van 2021 tot alle treinen bij alle vervoerders weer volgens het Spoorboekje rijden.

Eind 2021 zijn de reizigersaantallen opnieuw vrijwel gehalveerd en schrappen Arriva en NS weer een aantal treindiensten. Per 20 december 2021 vervallen de volgende spitsdiensten en nachttreinen van NS:

Serie-/treinnr. Traject Serie-/treinnr. Traject
800 Den Helder – Alkmaar 7700 Rotterdam C – Gouda Goverwelle
4500 Amsterdam C – Enkhuizen 8900 Utrecht C – Houten Castellum
6200 Assen – Groningen 591 Zwolle – Groningen (nachttrein)
7400 Veenendaal Centrum – Driebergen-Zeist 21400 Utrecht C – Eindhoven C – Rotterdam C (nachttrein)

Arriva schrapt vier dagen later de spitstreinen tussen Zwolle en Coevorden en de treindienst Nijmegen – Venray. Saillant detail is dat laatstgenoemde treinen al sinds het ingaan van de nieuwe dienstregeling, twee weken eerder, niet meer rijden. Op 10 januari 2022 vervroegt NS de start van de avonddienstregeling op een aantal trajecten van 20:30 naar 18:30.

Terwijl al regelmatig treinen en soms hele treinseries ad hoc worden geschrapt, kondigt NS op 27 januari 2022 aan dat van 7 tot en met 21 februari stapsgewijs meerdere treindiensten helemaal uit de dienstregeling worden gehaald. Dit is nodig omdat steeds meer personeel thuis zit door ziekte of quarantaine. Door de aanpassingen kan NS de, vaak versoberde dienstregeling op alle trajecten voorspelbaar houden. Uiteindelijk rijdt vanaf 21 februari 2022 nog 85% van de treinen.

Het ‘Spoorboekje’ voor het afschalen van de treindiensten van NS in februari 2022 ziet er als volgt uit:

Vanaf 7 februari minder treinen op de volgende trajecten:

– Intercity Amsterdam Centraal – Enkhuizen
– Intercity Amsterdam Centraal – Den Haag Centraal
– Intercity Rotterdam Centraal – Utrecht Centraal
– Intercity Direct Amsterdam Centraal – Rotterdam C
– Sprinter Rotterdam Centraal – Dordrecht


Vanaf 14 februari minder treinen op het volgende traject:

 – Intercity Lelystad Centrum – Dordrecht


Vanaf 21 februari minder treinen op de volgende trajecten:

– Intercity Amsterdam Centraal – Sittard
– Intercity Den Haag Centraal  – Amersfoort/Deventer
– Intercity Schiphol Airport – Nijmegen
– Sprinter Den Haag Centraal – Gouda Goverwelle
– Sprinter Hoofddorp – Utrecht Centraal
– spitstrein Haarlem – Alkmaar
– spitstrein Amersfoort Centraal  – Harderwijk
– spitstrein Leiden Centraal – Houten Castellum
– spitstrein Oss – ‘s-Hertogenbosch


Lees hier het persbericht van NS van 27 januari 2022

Eén van de trajecten waar de dienstregeling aardig wordt ingekrompen is de Oude Lijn. De treinen tussen Amsterdam en Vlissingen blijven echter rijden. Op de foto boven dit artikel is VIRM-treinstel 9418 op 18 april 2021 even ten zuiden van Delft onderweg naar Zeeland.