Nadat uit onderzoek blijkt dat het SNG-materieel door de donkerblauwe front slechter zichtbaar is dan het andere materieel van NS, vervangt de vervoerder het donkerblauw door geel. Later maakt NS bekend ook het andere sprintermaterieel van gele fronten te voorzien. Ook het VIRM krijgt vanaf het najaar van 2022 een aanzienlijk gelere kop.

Met de komst van de trein, ontstaan ook kruisingen met het overige verkeer. Met het steeds sneller worden van de treinen en het verdwijnen van de bewaakte overwegen is ook de zichtbaarheid van het materieel voor het overige verkeer steeds belangrijker. Hierbij blijken de lampen op de voorzijde van de trein niet altijd voldoende. Dit is één van de redenen dat NS de relatief donkere treinstellen vanaf de jaren ’50 een contrasterende zandgele ‘snor’ onder de frontruiten geeft. Na de invoering van de NS-huisstijl in 1968 krijgt al het NS-materieel geleidelijk een gele kop. Ook bij de invoering van de blauwe band bij het intercitymaterieel blijft de kop geel en zo van veraf zichtbaar. Om de treinen een moderner uiterlijk te geven trekt NS het grijs van de daken bij het SM’90 en DM’90 ook door rondom de frontruiten. De hoofdkleur van de fronten blijft echter geel. Ook de nieuwe Interregiodubbeldekkers krijgen op hun futuristische kop een groot grijs vlak rond hun frontruit. Dit vlak volgt de lijnen over de knik in de kopwand die het materieel wat extra smoelwerk geeft.

Na de eeuwwisseling introduceert NS de nieuwe sprinterhuisstijl. Het oude SGM is na renovatie hoofdzakelijk wit met een gele band aan de onderzijde en een blauwe band rond de ramen. De wit-gele kleurstelling is doorgetrokken over de kop. Rond de frontruiten komt een blauwe band. Het nieuwe SLT-materieel krijgt een hoofdzakelijk witte kop met een smalle blauwe band. Bij de nieuwe FLIRT- en SNG-treinstellen zijn de koppen vrijwel blauw met donkergrijze accenten en een smalle witte band.

Vooral het SNG-materieel blijkt slecht zichtbaar vanaf de weg. De nieuwe treinstellen lijken opvallend vaak betrokken bij (bijna) aanrijdingen. Uit onderzoek naar aanleiding van een dodelijk ongeval bij Hooghalen wordt duidelijk dat de zichtbaarheid van het materieel inderdaad slechter is dan die van andere treinen. Als maatregel laat NS vanaf half mei 2021 de blauwe vlakken rond de frontruiten van het SNG materieel helemaal geel schilderen. Ook de stellen die vanaf die periode nog door de fabrikant worden geleverd, hebben de nieuwe kleurstelling.

Enkele maanden eerder introduceert NS op twee Vectron-locomotieven een vernieuwde variant van de ruim 50 jaar oude gele huisstijl. Treinen worden voortaan weer geheel geel en krijgen grote witte NS-logo’s op de zijwanden. Aan de boven- en onderzijde komt een smalle blauwe band. De blauwe band aan de bovenzijde moet volgens de plannen in een ‘flow’ uitmonden in een vrijwel geheel blauwe kop. De nieuwe beschildering is in 2020 onder andere op een VIRM-treinstel, dat zich voor modernisering in de Haarlemse werkplaats bevindt, uitgeprobeerd. Nieuwe inzichten, onder andere naar aanleiding van incidenten met het SNG-materieel, zorgen ervoor dat de Vectrons in het voorjaar van 2021 van een bescheiden ‘flow’ zijn voorzien. De kop blijft grotendeels geel. Ook de eerste gemoderniseerde VIRM-treinstellen die enkele maanden later in de nieuwe huisstijl op de baan komen, krijgen een aanzienlijk gelere kop dan het proeftreinstel. De blauwe lijn volgt bovendien niet langer de knik in de kopwand, maar blijft boven het middelste frontsein.

Wanneer de vergeling van de SNG-treinstellen aan het eind van de zomer van 2022 gereed is, wordt bekend dat ook op al het andere sprintermaterieel de blauwe accenten geel worden gemaakt. Ook blijken in september dat jaar de gedeeltelijk grijze fronten van het VIRM een stuk geler te worden. Zowel bij de gemoderniseerde stellen met de oude huisstijl als bij de treinstellen die nog voor modernisering in aanmerking komen, schuift de grijze band omhoog tot boven het middelste frontsein. De nieuwe opzet volgt dus, net als bij de flow-huisstijl, niet langer de kenmerkende knikken in cabinewand.

Met invoering van gewijzigde kleurstellingen bij NS en de komst van nieuwe vervoerders met eigen huisstijl worden in Nederland eisen aan de zichtbaarheid van het spoorwegmaterieel ingevoerd. Hierbij moet een bepaald deel van het front van een contrasterend wit of geel vlak zijn voorzien. Europese regels zorgen ervoor dat de zichtbaarheid vanaf 2005 alleen nog gewaarborgd hoeft te worden door de frontseinen. 

Op 20 augustus 2011 rijden DE-locs 6512 en 6465 met een lege autotrein van Sloe naar Dillingen bij Goes. De 6512 is samen met de andere negen laatste locomotieven van de serie direct in de rode huisstijl van NS Cargo afgeleverd. Voor het contrast krijgen de locs een schuine witte streep, gebaseerd op het logo van de goederentak van NS. De later rood geschilderde locomotieven krijgen eerst een vierkant wit vlak en later een liggende witte balk.

Op de foto boven dit artikel vertrekt treinstel 9591 met nieuwe neusbeschildering op 1 oktober 2022 als intercity van Zwolle naar Tilburg uit Arnhem Centraal.