Na maanden van stilstand door de coronamaatregelen gaan de Nederlandse railmusea in de loop van mei en juni 2021 geleidelijk weer rijden. In de tussentijd hebben de verschillende musea uiteraard wel werkzaamheden aan het materieel en de museumlijnen uitgevoerd. Om de heropening te vieren en de resultaten van de werkzaamheden te bekijken, organiseert Roerstijden.nl met medewerking van de Stichting 2454 Crew in het eerste weekend van juli een tweedaagse excursie langs vrijwel alle Nederlandse museumlijnen.

Op 30 mei 2021 maken de Motorposten 3029 van de Stichting 2454 Crew en de 3031 het Spoorwegmuseum een gezamenlijk ritje van het museum naar de loods van het museum in Blerick. Op de foto rijdt het duo door de bossen bij Epse.Door de coronamaatregelen zijn de Nederlandse museumverenigingen in 2020 niet volledig open, zijn er geen evenementen en rijden de museumtreinen, als ze rijden, een beperkte dienstregeling. Ook zijn er nagenoeg geen excursies van museumverenigen zonder eigen spoorlijn. Na de zomer rijden helemaal geen museumtreinen meer en moet ook het Spoorwegmuseum in december 2020 de deuren sluiten. Tijdens deze periode voeren de verschillende musea uiteraard nog wel werkzaamheden aan de collectie en spoorlijnen uit. Zo begint de SGB aan de grootschalige aanpassingen van het emplacement in Goes, kleedt de VSM het emplacement van station Eerbeek aan met verschillende historische objecten en neemt de ZLSM in Simpelveld een nieuw bordessein in gebruik. De Stichting 2454 Crew brengt onder andere het opgeknapte Plan U-treinstel 151 en Motorpost 3029 weer op de baan.

Tijdens de coronaperiode zitten de museumverenigingen niet stil, zo vult de VSM het emplacement van station Eerbeek aan met enkele spoorse elementen. Behalve een nieuw inrijsein is het emplacement in mei 2021 ook voorzien van een ladingmal. Eerbeek, 24 mei 2021.Met de versoepelingen van de maatregelen in mei en juni 2021 gaan de verschillende railmusea ook weer geleidelijk open. In de aanloop naar de heropening vinden in het voorjaar al enkele aangekondigde ritten met historisch spoorwegmaterieel plaats. De ritten zijn nog zonder passagiers, maar bieden liefhebbers wel de mogelijkheden om foto’s te maken.

In het weekend van 3 en 4 juli 2021 organiseert Roerstijden.nl met medewerking van de Stichting 2454 Crew de eerste excursie voor liefhebbers in lange tijd. Onder de noemer Railmuseumsafari 2021 brengt Plan U-treinstel 151 in twee dagen een bezoek aan verschillende Nederlandse museumlijnen. Tijdens de tussenstops is vooral aandacht voor de werkzaamheden die tijdens de sluiting van de musea hebben plaatsgevonden. Op de eerste dag worden de VSM, ZLSM en SGB bezocht. Op de tweede dag volgen de werkplaats van Spoorijzer in Roosendaal, de SHM en het Spoorwegmuseum.

Opening Nederlandse railmusea:

museum open vanaf museum open vanaf
Het Spoorwegmuseum: 5 juni Stoomtrein Goes-Borsele:
13 juni
Noord-Nederlands Trein & Tram Museum:
5 juni Museumspoorlijn STAR: 20 juni
Museumstoomtram Hoorn – Medemblik: 9 juni Veluwsche Stoomtrein: 20 juni
Museum Buurtspoorweg: 13 juni De Miljoenenlijn: 4 juli