20 februari 2025
Het Nederlands Transport Museum opent na een aanloop van enkele jaren in april 2018 als pop-up museum in de voormalige Bolsfabriek in Nieuw-Vennep. In augustus 2021 is de eerste trein op het museumterrein te zien. Die maand zijn vijf bewaarde TEE-rijtuigen naar Nieuw-Vennep overgebracht. Op 5 maart 2023 moet het museum de deuren sluiten om ruimte te maken voor nieuwbouwplannen op het voormalige fabrieksterrein. Bijna twee jaar later blijft de zoektocht naar een nieuwe locatie vruchteloos en komt definitief een eind aan het bestaan van het museum.
Het Nederlands Transport Museum opent na een aanloop van enkele jaren in april 2018 als pop-up museum in de voormalige Bolsfabriek in Nieuw-Vennep. De Stichting Nederlands Transport Museum is een samenwerkingsverband van verschillende verenigingen die actief zijn binnen de sector mobiel erfgoed. Naast een collectie van bijna 150 verschillende kleine voertuigen, zijn in het museum ook vliegtuigen, een Amsterdams metrostel en het laatste exemplaar van de eerste generatie Utrechtse sneltrams te zien. Daarnaast heeft het museum zo’n 500 kleine objecten en duizenden boeken en foto’s.
Museum verwerft TEE-treinstel
Begin januari 2021 neemt het NTM de vijf TEE-rijtuigen van de Stichting TEE Nederland over. In augustus 2021 is de eerste trein van het museum naar het tijdelijke museumterrein bij de voormalige Bolsfabriek gebracht. De daaropvolgende periode beginnen de conserveringswerkzaamheden en worden de rijtuigen optisch opgeknapt.
Na de TEE-rijtuigen voegt het NTM ook twee goederenwagons aan de snelgroeiende collectie toe. De wagons moeten in het definitieve museum een onderdeel worden van themaruimte over de rol van het US Army Transportation Corps bij de bevrijding. Voorafgaand aan de definitieve opzet staan de wagons samen met dieselloc WD 70033 van de Stichting 162 sinds eind september 2021 al enige tijd in het museum.
Van tijdelijke naar definitieve plek
Vanaf de tijdelijke locatie is het museum druk bezig met de ambitieuze plannen voor een definitieve plek in het nog te ontwikkelen Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Naast een tramlijn door het park moet er ook een aansluiting op het spoorwegnet komen. In september 2022 wordt bekend dat de gemeente Haarlemmermeer na twintig jaar plannen maken, alsnog afziet van de ontwikkeling van het park. Hierna moet het NTM in allerijl op zoek naar een alternatieve locatie.
De plannen voor de nieuwe invulling van het terrein van de voormalige Bolsfabriek worden intussen steeds concreter. Na enkele keren uitstel, moet het museum op 5 maart 2023 definitief de deuren sluiten om ruimte te maken voor onder andere woningbouw en een nieuw medisch centrum. Terwijl de zoektocht naar een nieuwe locatie verder gaat, kan de collectie van het NTM nog enige tijd in Nieuw-Vennep blijven staan. Zo wordt na de sluiting van het museum nog hard gewerkt aan de restauratie van de TEE-rijtuigen.
Vergeefse zoektocht komt ten eind
In totaal onderzoekt het museum maar liefst dertig potentiële nieuwe locaties. Door verschillende oorzaken als ambtelijke of politieke onwil, te hoge prijzen of een te lange termijn waarop de locatie beschikbaar is, blijft de zoektocht vruchteloos.
Op 20 februari 2025 wordt bekend dat het museum de zoektocht definitief staakt. Alle collectiestukken die in bruikleen zijn, gaan terug naar de eigenaren en in april vindt een grote ‘garage sale‘ plaats. Voor de eigen collectie, waaronder de TEE-rijtuigen en de Utrechtse sneltram, zoekt het museum een werkruimte van 200 tot 400 vierkante meter.
In december 2023 maakt het Nederlands Transport Museum nog bekend dichtbij huis een nieuwe stek gevonden te hebben. Na gesprekken met Schiphol Area Development Company, waarin naast Schiphol ook de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland vertegenwoordigd zijn, heeft het museum op het te ontwikkelen bedrijventerrein ten zuiden van station Hoofddorp een flinke lap grond toegewezen gekregen. Op het terrein is ruimte voor een nieuwe hal van 5.000 vierkante meter. Met deze belofte kan het museum naar de gemeente voor de benodigde vergunningen en plannen maken voor de financiering, de bouw, de inrichting en de verhuizing. Eind april 2024 wordt echter duidelijk dat het museum niet op de beoogde plek kan gaan bouwen, onder andere omdat het terrein te dicht bij de Stelling van Amsterdam ligt.
Lees ook het persbericht van het Nederlands Transport Museum

Op de foto boven dit artikel: Eind augustus 2021 zijn de vijf TEE-rijtuigen van het NTM naar het Bols-terrein in Nieuw-Vennep, waar het museum tijdelijk is gehuisvest, overgebracht. Op de foto één van de twee koprijtuigen op 28 augustus 2021. De daaropvolgende periode is het rijtuig, vooral aan de buitenzijde, weer zoveel mogelijk in originele staat hersteld, zoals op de foto hierboven op 5 februari 2023 is te zien.