Met het voorjaar in het vooruitzicht, wordt het materieel van de Nederlandse museumverenigingen weer klaargestoomd voor een nieuw rijseizoen. In tegenstelling tot de afgelopen drie jaar kunnen de verenigingen direct van start met een volledig programma. Het rijseizoen begint bij alle verenigingen traditiegetrouw in de eerste helft van april. Naast de geplande rijdagen zijn ook weer diverse evenementen gepland. Zo is het op Hemelvaartsdag, donderdag 18 mei 2023, weer Nationale Stoomtreindag. Op deze pagina een kleine bloemlezing van het programma op de Nederlandse museumlijnen.

Museum Buurtspoorweg

De MBS start op zondag 2 april met de eerste ritten van het seizoen. De vereniging rijdt doorgaans elke zondag. In de zomermaanden zijn ook op dinsdag en woensdag museumtreinen tussen Haaksbergen en Boekelo te zien.

Meer informatie over rijseizoen 2023 op museumbuurtspoorweg.nl

Museumspoorlijn STAR

De STAR rijdt onder andere in de voorjaarsvakantie al enkele ritten op de museumlijn op de grens tussen Groningen en Drenthe. Het officiële rijseizoen gaat van start op Eerste Paasdag, zondag 9 april 2023.

Meer informatie over rijseizoen 2023 op stadskanaalrail.nl

Museumstoomtram Hoorn – Medemblik

De SHM start op zaterdag 1 april 2023 als eerste museumvereniging officieel met het nieuwe rijseizoen. De museumstoomtrams rijden tot oktober vrijwel elke dag. Op 22, 29 en 30 april rijden bovendien extra Tulpentrams door de West-Friese bollenvelden. Op 6 mei 2023 komt de SSN op bezoek.

Meer informatie over rijseizoen 2023 op stoomtram.nl

Stoomtrein Goes – Borsele

Op 18 februari 2023 vindt bij de SGB in Goes en Hoedekenskerke al een open dag plaats. Het rijseizoen start echter op zondag 2 april 2023. De museumvereniging rijdt elke zondag en in de zomer vrijwel elke dag op de tramlijn door Zuid-Beveland. Van 18 tot en met 20 mei vindt het jaarlijks terugkerende evenement Sporen naar het Verleden plaats. Tijdens het evenement viert de SGB dit jaar het 50-jarig bestaan.

Meer informatie over rijseizoen 2023 op destoomtrein.nl

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De VSM start op Eerste Paasdag, 9 april 2023 weer met het nieuwe rijseizoen over de Veluwsche museumlijn. Daarnaast komen de stoomlocomotieven van de VSM onder andere in juni ook weer in actie tussen Amsterdam en Bad Bentheim. Traditiegetrouw vindt ook dit jaar in het eerste weekend van september het evenement Terug naar Toen plaats.

Meer informatie over rijseizoen 2023 volgt op stoomtrein.org

Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij

Net als bij de STAR en VSM gaan in het paasweekend weer de eerste treinen over de Miljoenenlijn rijden. De treinen van de ZLSM rijden doorgaans op zondag en in de zomer ook op woensdag en zaterdag. Nadat de laatste drie edities niet doorgaan, organiseert de ZLSM op 1 en 2 juli 2023 weer Weekend at War. Tijdens dit weekend staat de bevrijding van Nederland centraal.

Meer informatie over rijseizoen 2023 op miljoenenlijn.nl

Op de foto boven dit artikel maakt de 64 415 tijdens het evenement Terug naar Toen op 3 september 2022 een halve ronde op de draaischijf in Beekbergen.