12 maart 2024

Met Pasen in het vooruitzicht, wordt het materieel van de Nederlandse museumverenigingen weer klaargestoomd voor een nieuw rijseizoen. Het nieuwe seizoen begint bij de meeste verenigingen op 1e Paasdag. Aangezien de meeste museumverenigingen met diverse arrangementen tegenwoordig bijna het hele jaar rond rijden, vinden anno 2024 vrijwel geen extra activiteiten op deze dag plaats. Naast de reguliere rijdagen zijn in de loop van het jaar ook weer enkele evenementen gepland. Zo is het op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei 2024, weer Nationale Stoomtreindag. Op deze pagina een kleine bloemlezing van het programma op de Nederlandse museumlijnen.

Museum Buurtspoorweg

De MBS start op Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2024, met de eerste ritten van het seizoen. Ook op Tweede Paasdag rijden de treinen van de Museum Buurtspoorweg. De vereniging rijdt doorgaans elke zondag. Tijdens de schoolvakanties zijn ook op dinsdag en woensdag museumtreinen tussen Haaksbergen en Boekelo te zien. Op 19 en 20 oktober 2024 vinden de traditionele najaarsstoomdagen plaats.

Meer informatie over rijseizoen 2024 op museumbuurtspoorweg.nl

Museumspoorlijn STAR

De STAR begint officiële rijseizoen eveneens op Eerste Paasdag, zondag 31 maart 2024. De vereniging rijdt voornamelijk op zondag, maar soms ook op woensdag en andere dagen. Op 2 mei 2024 viert de vereniging het 100-jarig bestaan van de spoorlijn Stadskanaal – Ter Apel. In het weekend van 21 en 22 september 2024 vindt het jaarlijkse evenement Stadskanaal onder Stoom plaats.

Meer informatie over rijseizoen 2024 op stadskanaalrail.nl

Museumstoomtram Hoorn – Medemblik

De SHM start op zaterdag 30 maart 2024 opnieuw als eerste museumvereniging officieel met het nieuwe rijseizoen. De museumstoomtrams rijden tot oktober vrijwel elke dag. Op 5, 6 en 7 juli 2024 vindt het jaarlijks terugkerende Bello Festival plaats. Ook in het najaar zijn extra activiteiten gepland.

Meer informatie over rijseizoen 2024 op stoomtram.nl

Stoomtrein Goes – Borsele

De SGB start het rijseizoen met speciale paasritten op 31 maart en 1 april 2024. De museumvereniging rijdt elke zondag en in de meivakantie en de zomermaanden vrijwel elke dag op de tramlijn door Zuid-Beveland. Dit jaar heeft de SGB geen Sporen naar het Verleden of ander evenement gepland.

Meer informatie over rijseizoen 2024 op destoomtrein.nl

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

De VSM start op Eerste Paasdag, 31 maart 2024 weer met het nieuwe rijseizoen over de Veluwsche museumlijn. Op 10 mei 2024, de dag na Nationale Stoomtreindag, organiseert de VSM een dieseldag. Traditiegetrouw vindt ook dit jaar in het eerste weekend van september het evenement Terug naar Toen plaats.

Meer informatie over rijseizoen 2024 op stoomtrein.org

Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij

Net als bij de andere verenigingen gaan in het paasweekend weer de eerste treinen over de Miljoenenlijn rijden. De treinen van de ZLSM rijden doorgaans op zondag en in de zomer ook op woensdag en zaterdag.

Meer informatie over rijseizoen 2024 op miljoenenlijn.nl

Op de foto boven dit artikel maakt de 64 415 tijdens het evenement Terug naar Toen op 3 september 2022 een halve ronde op de draaischijf in Beekbergen.