Sinds jaar en dag zorgt het weekend van Pinkpop voor welkome afwisselingen op het Zuid-Limburgse spoorwegnet. De komst van Arriva zorgt ervoor dat er geen NS-materieel meer in Landgraaf komt. Om het grote vervoersaanbod aan te kunnen, haalt de vervoerder in 2023 voor de tweede keer materieel uit een ander concessiegebied naar Zuid-Limburg. Van 16-18 juni 2023 zijn hierdoor twee Blauwnet-stellen van de Vechtdallijnen in het zonnige zuiden te zien.

Sinds jaar en dag zorgt het weekend van Pinkpop voor welkome afwisselingen op het Zuid-Limburgse spoorwegnet. In de tijd dat NS hier nog alleenheerser is wordt de reguliere intercitydienst regelmatig doorgetrokken naar Landgraaf. Voor de afvoer van bezoekers rijden vanuit het dorp talloze doorgaande treinen naar Eindhoven en verder. Ook met de komst van Veolia in de Zuid-Limburgse stoptreindiensten, blijft NS nog jarenlang dat ene weekend doorrijden naar Landgraaf. Het beperkte materieelpark van de vervoerder zorgt ervoor dat de hulp van NS noodzakelijk blijft. Ook haalt de vervoerder dieselstellen van de Maaslijn om de stoptreindiensten te versterken. De komst van Arriva naar Zuid-Limburg zorgt ervoor dat het materieelpark met flink wat elektrische treinstellen wordt uitgebreid. Hierdoor kan de vervoerder het extra vervoer inmiddels zelf aan en rijdt NS niet langer naar Landgraaf. Met een uitgebreide dienstregeling en groot extra pendelritten tussen Heerlen en Landgraaf worden bezoekers sinds jaar en dag door de GTW- en FLIRT3-treinstellen van de Arriva naar het festival gebracht.

Hoewel het tijdens evenementen in andere regio’s al regelmatig gebeurt, haalt Arriva pas tijdens het Pinkpopweekend van 2023 voor het eerst materieel uit een ander concessiegebied om het materieelpark in Zuid-Limburg te versterken. In het weekend van 16-18 juni 2023 rijden, net als in 2022, twee GTW-treinstellen van de Vechtdallijnen in de stoptreindienst tussen Roermond en Maastricht Randwyck. Met de komst van de 516 en 517 kan Arriva onder andere de pendeldienst tussen Heerlen en Landgraaf met twee sets van drie FLIRT’s uitvoeren. De treinstellen in Blauwnet-kleurstelling vormen een welkome afwisseling tussen het Limburgse blauw.

Op de foto boven dit artikel vertrekt Blauwnet-treinstel 516 op 17 juni 2023 als stoptrein vanuit Roermond naar Maastricht Randwyck.