In oktober 2023 wordt bekend dat Deutsche Bahn de complete Arriva Group aan de Amerikaanse investeerder I Squared Capital verkoopt. Met de verkoop van de dochteronderneming wil de vervoerder weer geld vrijmaken voor investeringen in de thuismarkt.

In Nederland verzorgt Arriva het busvervoer inmiddels in (delen van) tien provincies. In onder andere Groningen, Fryslân, Limburg en Noord-Brabant verzorgt de vervoerder ook het regionale treinvervoer. Van de in totaal 35.500 werknemers werken er ongeveer 5.500 in Nederland.

Op 19 oktober 2023 wordt bekend dat Deutsche Bahn de complete Arriva Group aan de Amerikaanse investeerder I Squared Capital verkoopt. Het bedrijf houdt zich wereldwijd bezig met investeringen in infrastructuur. Met de verkoop van de dochteronderneming wil de vervoerder weer geld vrijmaken voor investeringen in de thuismarkt.

Deutsche Bahn heeft sinds 2010 de aandelen van Arriva in bezit. Met de overname wil de spoorwegmaatschappij de Europese markt veroveren voordat andere nationale spoorwegmaatschappijen dat doen. DB wil echter enkele sinds jaren weer van de buitenlandse activiteiten af om zo de focus weer op het Duitse spoorwegnet te leggen. Zo zijn Arriva Zweden en Arriva Portugal al in 2022 verkocht en volgen Arriva Denemarken, Polen en Servië eerder dit jaar. De activiteiten in de tien resterende landen gaan nu in één keer over naar de I Squared Capital. De deal wordt na goedkeuring van onder andere het Duitse ministerie van Transport waarschijnlijk in de loop van volgend jaar afgerond.

Hoewel bij de verkoop diverse beloftes zijn gemaakt, moet komende maanden echt duidelijk worden hoe de verkoop van Arriva aan de investeerder de toekomst van duurzaam openbaar vervoer in Europa gaat beïnvloeden. Bij het bekend worden van de verkoopplannen zijn door de vakbonden, in de Tweede kamer en diverse provinciebesturen al door diverse partijen zorgen geuit over de continuïteit van het openbaar vervoer. De vrees is dat de investeringsmaatschappij de aankoop vooral wil gebruiken om winst te maken.

In de jaren ’80 start fietsenhandelaar T Cowie Ltd met busvervoer in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is in 1997 wordt het omgedoopt in de naamloze vennootschap Arriva plc. Dat jaar zet Arriva in Denemarken de eerste stappen op het Europese vasteland. Later volgen meerdere Europese landen. In 1999 wordt Arriva door de deelname aan Noordned ook actief in het Nederlandse ov. In 2003 verkoopt NS de aandelen in Noordned en wordt Arriva volledig eigenaar. Drie jaar later krijgen treinen en bussen de huisstijl van de vervoerder. Intussen wint Arriva diverse regionale concessies in binnen- en buitenland. Het bedrijf is in april 2010 overgenomen door Deutsche Bahn. De werkmaatschappijen behouden hierbij de naam Arriva. Op de kaart hieronder de huidige verdeling van het Nederlandse spoorwegnet onder de verschillende vervoerders. In december 2023 neemt Arriva het vervoer tussen Zutphen en Oldenzaal over van Keolis.

Op de foto hierboven vertrekt WINK-treinstel 611 op 17 april 2021 uit Leeuwarden naar Harlingen Haven. Rechts staat treinstel 614 gereed voor vertrek naar Sneek. Op de foto boven dit artikel: In de zomer van 2023 vervangen twe treinstellen van de noordelijke concessie de LINT-treinstellen op de Maaslijn die op hun beurt naar Twente verhuizen. Tijdens de Vierdaagse en zomerfeesten zijn de 307 en 308 al actief op de Maaslijn. Het duo nadert op 18 juli 2023, onderweg van Nijmegen naar Roermond, Vierlingsbeek.