In 1972 wordt als eenmalige actie speciaal voor jongeren de Interrailkaart geïntroduceerd. De kaart is geldig in maar liefst 21 Europese landen. Vanwege het grote succes blijf de kaart bestaan. In de loop der jaren zijn steeds meer landen aan het samenwerkingsverband toegevoegd en komt de maximale leeftijdsgrens te vervallen. In 2022 wordt alweer het 50-jarig bestaan gevierd. Hiervoor is onder andere een ICE-treinstel van speciale stickers voorzien. Op 1 februari 2023 meldt NS International dat juist de ICE die zomer verboden terrein wordt voor Interrail-kaarthouders. Een dag later blijkt sprake te zijn van een misverstand.

In 1972 wordt de Interrailkaart geïntroduceerd als eenmalige actie ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Internationale Spoorwegunie UIC. Het doel van de speciale treinkaart is om jongeren Europa per trein te laten ontdekken. Voor de kaart werken maar liefst 21 nationale spoorwegmaatschappijen in Europa samen. Interrail is geldig in België, Denemarken, Oost- en West-Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Joegoslavië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Vanwege het grote succes besluit de UIC dat kaart blijft bestaan. De maximale leeftijd stijgt geleidelijk van 21 jaar in 1972 naar 26 jaar in 1979.

Vanaf 1985 zijn ook enkele veerdiensten opgenomen om zo het reizen naar Griekenland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk te vergemakkelijken. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië nemen in de loop van de jaren ’90 steeds meer landen deel aan het concept. In 1994 worden ook Marokko en Turkije bereikbaar met Interrail. Dat jaar is ook een zonestelsel ingevoerd. Hierbij is de prijs van de kaart afhankelijk van de geldigheidsduur. Deze is bovendien gekoppeld aan het aantal zones waarin de kaart geldig is.

Vanaf 1998 zijn de Interrailpassen beschikbaar voor alle leeftijden. Hierbij gelden per leeftijdsgroep wel verschillende tarieven. In 2007 is het beheer van de Interrailkaart neergelegd bij de Eurailgroep. Hierbij is het zonesysteem weer afgeschaft. Datzelfde jaar trekt Marokko zich terug uit het samenwerkingsverband.

In 2022 viert Interrail het vijftigjarig bestaan. Als speciale actie is de kaart enige tijd zelfs met 50% korting beschikbaar. Ook is onder andere ICE-treinstel 4601 in van een bijpassende bestickering voorzien. Opvallend genoeg lijken NS International en Deutsche Bahn enkele maanden later te besluiten dat het Interrailticket in de periode 17 juni tot en met 18 augustus 2023 tussen 6:00u en 16:00u niet langer geldig is in een aantal ICE-treinen naar Duitsland. Belangrijke reden is dat de IC Berlijn deze periode door werkzaamheden in Duitsland veel langer onderweg is, waardoor voor veel reizigers naar de Duitse hoofdstad de ICE een gunstiger alternatief is. Bovendien zijn veel ICE’s in de zomer van 2022 al overvol en zijn deze regelmatig genoodzaakt om stations over te slaan. Daarnaast is er onvoldoende materieel beschikbaar om de capaciteit op de grensoverschrijdende verbinding te versterken. De wijziging in de voorwaarden verschijnt op 1 februari 2023 op de website. Niet alle reisorganisaties zijn echter op de hoogte en genoemde treinen zijn nog gewoon te boeken. Ook is het nog onduidelijk wat de consequenties zijn voor de reizigers die al een Interrailkaart voor komende zomer hebben aangeschaft.

NS International adviseert reizigers naar Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland gebruik te maken van de omgeleide Intercity Berlijn en een overstap in Münster te maken. Voor bestemmingen in het Ruhrgebied kunnen reizigers gebruikmaken van de RE19. Door de maatregelen gaat het begrip Interrailen weer een beetje terug naar de basis en wordt de treinreis weer een deel van de ervaring, in plaats van dat het een middel is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk plekken te bezoeken.

Update 2 februari 2023: een dag nadat NS International de nieuwe voorwaarden met het Interrailverbod in de ICE op de website plaatst, zijn de beperkingen voor Interrailers weer verwijderd. Bovendien is op de website een excuusbericht geplaatst. Hierin staat onder andere dat er in de zomer mogelijk aanpassingen komen om de drukte op de populaire verbinding beheersbaar te maken:

Hierboven is te zien dat NS International Interrail een maand voor de bekendmaking van de nieuwe voorwaarden nog promoot met een ICE-treinstel op de achtergrond.

Lees hier de huidige voorwaarden van NS International voor Interrailers

Lees meer over 50 jaar Interrail op de speciale website

Op de foto boven dit artikel rijdt ‘Interrail’-treinstel 4601 op 8 mei 2022 onderweg van Amsterdam naar Frankfurt door Boxtel. Het treinstel is in de zomer van 2023 verboden terrein voor Interrail-kaarthouders.