11 mei 2024

Ondanks de naam, beschikt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij over een grote collectie diesellocomotieven. Eens in de zoveel tijd organiseert de VSM dan ook een speciale dieseldag. Deze fotodag komen de klassieke lijndiesels van NS historisch verantwoord in actie op de Koningslijn. Op 10 mei 2024 vindt de meest recente editie plaats.

Hoewel de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in eerste instantie is opgericht om toeristen met ouderwetse stoomtreinen over de Veluwe te vervoeren, bouwt de organisatie in de loop der jaren ook een flinke collectie diesellocomotieven op. Naast de gebruikelijke locomotoren, die bij alle museumverenigingen actief zijn, heeft de organisatie nagenoeg alle voormalige soorten diesellocomotieven van NS in de collectie. Eens in de zoveel tijd organiseert de VSM een speciale dieseldag. Hierbij rijden de klassieke lijndiesels van NS een, zoveel mogelijk historisch verantwoorde, fotorit over de Koningslijn.

Dieseldag 2024

Op vrijdag 10 mei 2024, acht jaar na de laatste editie, nodigt de VSM liefhebbers opnieuw uit om de nostalgie van diesel op het spoor te ervaren. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de bruine lijndiesels 2233 en 2459 en de blauwe 2412. Ook bakkie 532 en locomotor 225 komen in actie. De deelnemers van deze exclusieve fotorit worden in twee Blokkendoosrijtuigen naar verschillende locaties langs de museumlijn gebracht. Hier zijn verschillende gelegenheden om actiefoto’s te maken van de diesellocomotieven met goederen- én reizigerstreinen, klassieke voertuigen en figuranten die historische scenes neerzetten.

De VSM beschikt over een grote collectie diesellocomotieven, waaronder een oersik, zes locomotoren en vijf hippels. Lang niet alle locs zijn rijvaardig. Dit geldt ook voor de uit Amerika gehaalde Whitcomb-locomotief. Daarnaast heeft de VSM vier locomotieven uit de serie 2200 waarvan de helft rijvaardig is en drie rijvaardige locomotieven uit de serie 2400, waaronder de unieke 2530.

Terwijl de 2233 voor het grootste deel van de tractie van de excursietrein zorgt, rijden de 2412 en de 2459 met een goederentrein over de Koningslijn. De 532 rijdt met een Stalen D en een korte werktrein. Locomotor 225 rijdt mee met de werktrein en rangeert, net als de 532 op station Eerbeek. De fotorit gaat in etappes van Beekbergen naar Eerbeek en terug. Hierbij passeren de historische treinen in verschillende samenstellingen de lenzen van de tientallen fotografen. De treinen rijden vaak een aantal keer voorbij om zo verschillende perspectieven te bieden. Fotostops zijn er onder andere even ten zuiden van station Beekbergen en ten noorden van station Loenen. Tussen Loenen en Eerbeek en op de emplacementen van Loenen en Eerbeek zelf.

Op de foto boven dit artikel de line up op station Loenen met van links naar rechts de 2233, 532, 2459 en 2412.