Na jaren overleg, wordt in de zomer van 2022 bekend dat de verbinding tussen Amsterdam en Berlijn bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2024 met een half uur versneld wordt. De versnelling komt voorafgaand een de komst van nieuw materieel en permanente infrastructurele aanpassingen. Wel leaset NS voor de versnelde treindienst elf extra locomotieven van het type Vectron.
Sinds jaar en dag onderhandelen Deutsche Bahn, NS en de infrabeheerders aan beide zijden van de grens over versnelling van de relatief trage internationale verbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Naast de samenhang met binnenlandse dienstregelingen is ook de traditionele locomotiefwissel in Bad Bentheim een vertragende factor. Bovendien raakt het materieel dat op de verbinding wordt ingezet steeds meer gedateerd.
In 2019 bestelt Deutsche Bahn bij het Spaanse Talgo 23 nieuwe trek-duwtreinen, bestaande uit een set relatief korte rijtuigen van het Talgo-concept met bijpassende locomotieven. Later is besloten dat ook andere locomotieven de tractie moeten kunnen verzorgen. De nieuwe treinen krijgen de naam ICE-L en zijn onder andere bestemd voor de IC Berlijn.
Terwijl de levering van de treinen vertraging oploopt en infrastructurele aanpassingen niet op tijd gereed zijn, wordt in de zomer van 2022 bekend dat de IC Berlijn bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2024 toch al met een half uur versneld kan worden. De huidige reistijd van 6 uur en 20 minuten tussen Amsterdam en Berlijn Hbf kan door een aantal, al dan niet tijdelijke, oplossingen bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling op 10 december 2023 worden ingekort 5 uur en 50 minuten.
Om de IC Berlijn sneller te laten rijden, wordt in het najaar van 2023 in Oldenzaal voor de treinen van en naar Zutphen een extra keerspoor met perron aangelegd. Hierdoor blijven de doorgaande sporen, waar nu nog gekeerd wordt, vrij voor de treindienst van en naar Duitsland. Volgens de plannen voor de nieuwe dienstregeling zouden de treinen van en naar Berlijn elkaar namelijk precies in Oldenzaal kruisen.
Voor de verdere versnelling van de IC Berlijn leaset NS vanaf eind 2023 bij ELL elf extra locomotieven van het type Vectron. NS heeft sinds 2020 al enkele locomotieven van het type in gebruik voor de tractie van de Nightjets. Tijdens het instructieprogramma in 2020 en 2021 rijden de eerste twee exemplaren al een enkele keer met de rijtuigen van de IC Berlijn tussen Amsterdam en Bad Bentheim. In 2021 rijdt één van de NS-locs eenmalig de complete route tussen Amsterdam en Berlijn. Ook bij het niet beschikbaar zijn van een 1700 is tussen Amsterdam en Bad Bentheim later nog regelmatig een Vectron voor de trein te zien. In eerste instantie rijden de nieuwe locomotieven vanaf december 2023 met de oude rijtuigen die momenteel al actief zijn in de IC Berlijn. Ze kunnen later eventueel ook met de nieuwe Talgo-rijtuigen rijden.
Het nadeel van de Vectrons is hun relatief hoge gewicht en het bijbehorende gevaar voor de stabiliteit van de spoorbaan en ondergrond. In heel Nederland geldt daarom een beperking tot 100 km/u. Dagelijks mag NS met één trein deze beperking overschrijden. Momenteel rijdt daarom maar één van de twee Nightjet-treinen op baanvaksnelheid van 130 km/u. Omdat het inpassen van de dienstregeling voor de relatief trage IC Berlijn niet overal mogelijk is, heeft ProRail na onderzoek besloten voor een deel van het tracé van de IC Berlijn vrijstelling te verlenen. Terwijl voor een aantal delen van het traject tussen Amsterdam en Deventer nog een snelheidsbeperking van de 100 km/u blijft gelden en de dienstregeling hierop aangepast wordt, rijden de treinen vanaf Deventer met 130 km/u. Wel blijft ProRail de stabiliteit van de spoorbaan en ondergrond hier intensief monitoren. Hierbij wordt gekeken naar de reactie van de grondlagen en de waterspanning in de ondergrond en het baanlichaam op de extra belasting.
De nieuwe opzet van de IC Berlijn wordt gebruikt voor de opzet van toekomstbestendige infrastructurele aanpassingen om de treindienst permanent te versnellen. De resultaten uit het bodemonderzoek worden bovendien gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar de stabiliteit van het spoor in heel Nederland.
Door de inzet van de Vectrons behoort de locomotiefwissel in Bad Bentheim tot het verleden. De personeelswissel verhuist tegelijkertijd van Bad Bentheim naar Rheine. Hiervandaan rijdt het personeel van DB, dat momenteel wordt opgeleid voor het rijden met de Vectrons, de trein verder naar Berlijn. Naast de verkorting van de stop in Bad Bentheim vervallen onder andere de stops in Almelo, Stendal en Wolfsburg. In september 2023 maakt de X-pagina fernbahn.de dienstregeling van de versnelde IC Berlijn bekend. De treinen rijden volgens de volgende tijden:
Op de internationale treinplanner van Hafas is de exacte dienstregeling te vinden.
De verbinding tussen Amsterdam en Berlijn bestaat al sinds beide steden per spoor verbonden zijn. Sinds begin 20e eeuw rijden de meeste treinen tussen beide hoofdsteden via de grensovergang tussen Oldenzaal en Bad Bentheim. Na de Tweede Wereldoorlog zorgt het IJzeren Gordijn ervoor dat de verbindingen tussen Berlijn en West Europa aanzienlijk wordt beperkt. Voortaan rijden vanuit Amsterdam via Bad Bentheim vooral buurlandtreinen naar steden als Hannover en Braunschweig. Er rijden echter ook enkele D-treinen met rijtuigen voor Berlijn, Warschau en Moskou.
Na de val van de Muur in 1989 wordt het vervoer in Duitsland weer meer op Berlijn gericht. Vanaf 1991 rijden twee rechtstreekse treinen tussen Hoofddorp, Amsterdam en Berlijn. In eerste instantie bestaan de treinen uit een mengeling van Oost- en West-Duitse rijtuigen, tot Hengelo of Bad Bentheim regelmatig aangevuld met IC-rijtuigen van NS. De daaropvolgende jaren wordt de frequentie van de treindienst langzaam verhoogd en brengt DB steeds meer eenheid in het omvangrijke materieelpark. Na enkele jaren bestaan de treinen naar Hannover en Berlijn alleen uit de blauw-grijze Interregio-rijtuigen. Tussen Amsterdam en Bad Bentheim wordt de tractie grotendeels verzorgd door de locomotieven uit de jaren ’50. Nadat deze eind jaren ’90 geleidelijk terzijde gaan, nemen de locomotieven uit de serie 1600 de treinen over. Rond 2010 verdwijnen de laatste 1600-en uit de reizigersdienst en nemen de locomotieven uit de serie 1700 onder andere de IC Berlijn over. De rechtstreekse treinen tussen Amsterdam en Berlijn rijden vanaf 2009 in een regelmatige twee-uursdienst. De rijtuigen rijden inmiddels in de Duitse IC-kleurstelling: wit met rode band.
Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2024 gaan de laatste locomotieven van de serie 1700 bij NS buiten dienst. Voor liefhebbers organiseren NS International en de NVBS op 19 november 2023 een afscheidsrit.

Op de foto hierboven wordt E-loc 1739 op 24 september 2023 in Bad Bentheim klaargezet om de IC Berlijn naar Amsterdam te brengen. Nog geen drie maanden later is dit beeld verleden tijd.
Op de foto boven dit artikel: Vanaf de tweede helft van 2020 least NS bij ELL de twee eerste Vectrons voor de inzet voor de Nightjet. De locomotieven rijden in eerste instantie regelmatig de Intercity Berlijn tussen Amsterdam en Bad Bentheim. In maart 2021 krijgt het tweetal de NS-huisstijl. Op 22 maart 2021 is de 193 759 voor het eerst in het geel voor laatstgenoemde trein te zien. Hierna is het de beurt aan de 193 766. Op de foto de loc met IC Berlijn 240 bij vertrek uit Deventer op 24 maart 2021.