Op 27 november 2022 branden in Loenen twee historische goederenwagons van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij uit. Hoewel de wagens ernstig zijn beschadigd, zijn ze nog wel te redden. Voor het herstel is naar schatting ongeveer een bedrag van 50.000 euro nodig. Via een crowdfundingsactie vraagt de VSM een bijdrage voor het herstel van de unieke wagens.

Op 27 november 2022 verliest de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij door brandstichting in Loenen twee unieke historische naoorlogse goederenwagens. Het betreft “de Hongaar”, het laatste exemplaar van een serie goederenwagens uit 1949 en een zogenaamde “Vierdeurswagen” uit 1950. De wagens zijn gebouwd in de wederopbouwperiode en spelen een grote rol in de ontwikkeling van Nederland zoals we het nu kennen. Net als de huidige containertreinen vervoeren de wagens decennialang allerlei producten. Niet alleen binnen Nederland, maar door heel Europa.

De twee wagens belanden na hun buitendienststelling bij de VSM waar ze door de vrijwilligers weer in historische staat zijn teruggebracht. Inmiddels is het tweetal sinds jaar en dag regelmatig in museale goederentreinen op de Koningslijn te zien.

Hoewel de wagens ernstig zijn beschadigd, zijn ze nog wel te redden. Zo zijn beide onderstellen nog bruikbaar. Voor het herstel is naar schatting een bedrag van 50.000 euro nodig. Inmiddels komt vanuit verschillende hoeken al geld binnen. De VSM roept op hun website nog meer sponsoren op om een bijdrage te leveren voor het herstel van de unieke wagens.

Kijk voor meer achtergronden van de wagens en voor meer informatie over sponsoring van het herstelproject op de speciale crowdfundingspagina op de website van de VSM.

De reeks pictogrammen waarmee de VSM laat zien wat met het gedoneerde geld gerealiseerd kan worden.

Op de foto boven dit artikel maken de twee donkere wagens op 3 september 2022 bij Loenen deel uit van een goederentrein van Beekbergen naar Eerbeek. Het betreft de tweede en derde wagen achter locomotiefduo 52 3879 en 50 307.