Op 24 november 2022 wordt bekend dat de Provincie Groningen en Arriva akkoord hebben bereikt over de aanschaf van vier waterstoftreinen voor de regionale verbindingen in de provincie. Met de ondertekening van de overeenkomst gaat de aanbestedingsprocedure van start. Volgens plan kan de bouw van de treinstellen in 2024 van start gaan. Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2028 moet het viertal in de reizigersdienst verschijnen.
Op 24 november 2022 wordt bekend dat de Provincie Groningen en Arriva akkoord hebben bereikt over de aanschaf van vier waterstoftreinen. Met de ondertekening van de overeenkomst start de Europese aanbesteding voor de nieuwe treinstellen. Volgens plan start de bouw van de stellen in 2024 en gaan de vier treinstellen na het gebruikelijke test- en instructieprogramma bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2028 op de regionale lijnen in Groningen rijden. Arriva wil de treinstellen voornamelijk in de doorgaande verbinding Delfzijl – Groningen – Veendam inzetten. Omdat inzet op de andere regionale lijnen in Groningen ook mogelijk is, moeten de nieuwe treinstellen ook geschikt zijn voor de spoorlijn naar Leer.
De provincies Groningen en Fryslân, ProRail, het Rijk en Arriva hebben als doel om binnen afzienbare tijd alle treinen in Noord-Nederland zonder uitstoot en op duurzaam geproduceerde brandstof te laten rijden. Terwijl de provincie Fryslân kiest voor batterijtreinen, zet de provincie Groningen al vanaf het begin in op waterstoftreinen voor de regionale treindiensten. Hiervan worden nu de eerste vier treinstellen aangeschaft. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt een bedrag van 15 miljoen euro voor de nieuwe treinstellen beschikbaar. Naast de bijdrage van het Ministerie, draagt Europa 5,8 miljoen euro bij en betaalt het Nationaal Programma Groningen (NPG) 7 miljoen euro. Tenslotte zegt het Rijk een bedrag van 5 miljoen euro toe voor de bouw van een waterstoftankinstallatie. De nieuwe treinstellen zijn het eerste zero-emissiematerieel op het niet-geëlektrificeerde spoor in Nederland.
Met het oog op de verduurzaming van het OV wordt de ontwikkeling van de waterstoftreinen de laatste jaren ook in de noordelijke provincies nauwlettend gevolgd. De provincie Groningen en ProRail halen in februari 2020 na de nodige voorbereidingen een waterstoftrein uit Duitsland. Samen met Alstom, vervoerder Arriva, energieleverancier Engie en de onafhankelijke testorganisatie DEKRA rijdt Coradia iLINT-treinstel 654 102 tussen 27 februari en 11 maart in de nachtelijke uren een aantal testritten tussen Leeuwarden en Groningen.
Na een rit om de detectie te testen, rijdt het treinstel voornamelijk op basis van de normale dienstregeling. Naast de geplande rijtijden wordt tijdens de testritten onder andere gekeken naar het brandstofgebruik en de tankprocedure, in dit geval nog bij een mobiel laadstation op het emplacement van Leeuwarden. Tijdens de testritten is alleen bemanning aan boord. Om de pers en het publiek kennis te laten maken met de nieuwe trein is op 7 maart op het Groningse hoofdstation een publieksdag georganiseerd. Zie hiervoor ook de foto’s bij dit artikel. Op 11 maart keert het treinstel weer huiswaarts.
Inmiddels hebben vier Europese fabrikanten waterstoftreinen ontwikkeld. Naast de Coradia iLint van Alstom zijn dat de FCH2Rail van CAF, de Mireo Plus H van Siemens en de FLIRT H2 van Stadler.
Volgens plan gaan de nieuwe treinstellen op een later moment vanuit Veendam ook doorrijden naar Stadskanaal. De spoorlijn Veendam – Stadskanaal wordt nu alleen nog bereden door de museumtreinen van de STAR en is niet geschikt voor ‘normaal’ treinverkeer. Het is de bedoeling dat het baanvak binnen afzienbare tijd geschikt gemaakt wordt voor regulier reizigersvervoer.
Lees hier het bericht van de Provincie Groningen