Vanwege de beperkte inzetbaarheid van het personeel vallen bij de diverse vervoerders in de loop van 2022 steeds vaker treinen uit. Terwijl NS half juni 2022 de frequentie tussen Rotterdam, Schiphol en Arnhem van elke tien minuten terugbrengt naar de oude kwartierdienst, schrapt Arriva een maand eerder al diverse spitstreinen in de noordelijke provincies. Met de maatregelen moet een betrouwbare uitvoering van de dienstregeling gegarandeerd worden. Bij Arriva valt dagelijks echter nog altijd een groot aantal treinen uit. De vervoerder is daarom genoodzaakt om op diverse lijnen in Gelderland en Groningen de frequentie terug te brengen tot een uurdienst.

Ondanks dat de treinen wel in het Spoorboekje zijn opgenomen, schrapt Arriva bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2022 op 12 december 2021 al de treindienst tussen Nijmegen en Venray. Voornaamste oorzaak is het personeelstekort bij de vervoerder. Eind april 2022 maakt de vervoerder bekend vanwege het relatief hoge ziekteverzuim onder het toch al krappe personeelsbestand de spitstreinen in Friesland en Groningen te schrappen. Door de aanpassingen kan Arriva de treindienst op alle trajecten nog enigszins voorspelbaar houden. De versoberde dienstregeling gaat op maandag 2 mei 2022 van start.

Ondanks de maatregelen vallen vooral rond Groningen en in de Achterhoek dagelijks verschillende treinen van de vervoerder uit door het personeelstekort. Begin juni wordt bekend dat de vervoerder in beide regio’s de dienstregeling verder versobert. Vanaf 11 juni 2022 gaat de sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden eenmaal per uur rijden. Ook de treindiensten tussen Groningen en Delfzijl en tussen Groningen en Veendam worden beperkt tot een uurdienst. Vanaf 13 juni 2022 beperkt de vervoerder ook op de Gelderse trajecten Apeldoorn – Zutphen, Zutphen – Winterswijk en Arnhem – Winterswijk de treindienst gedeeltelijk tot een uurdienst. Ook in de weekenden worden treinen geschrapt waardoor op enkele trajecten op sommige momenten slechts één trein in de twee uur rijdt.

Op de foto boven dit artikel rijdt Arriva-treinstel 372 op 23 april 2022 als stoptrein van Arnhem naar Winterswijk bij Zevenaar.