In 2012 start onder de naam Wiederline het samenwerkingsverband voor de verbetering van het regionale vervoer tussen Groningen en Niedersachsen. Terwijl al verschillende delen van het traject zijn verbeterd, raakt in december 2015 de Friesenbrücke bij Weener onherstelbaar beschadigd. Enkele jaren later start het herstel van de brug en beginnen verbeteringen aan het spoor. Nu onder de naam Wunderline. Hoewel al enige tijd aan de verbinding wordt gewerkt, is op 1 december 2023 het officiële startsein voor de werkzaamheden gegeven. Eind 2024 moeten weer rechtstreekse treinen tussen Groningen en Leer gaan rijden. Zes jaar later moeten de treinen ook doorrijden naar Bremen.

In 2012 start onder de naam Wiederline het samenwerkingsverband voor de verbetering van het regionale vervoer tussen Groningen en Niedersachsen. Hetzelfde jaar verhoogt Arriva de frequentie van de treindienst tussen Groningen en Leer tot een uurdienst. Niet eerder rijden zoveel treinen over de grensoverschrijdende verbinding uit 1876. Ter promotie van de Wiederline zijn drie GTW-treinstellen van Arriva van bijpassende bestickering en een Nederlandse en Duitse vlag bij de cabines voorzien. Na de start van het project worden tickets aan beide zijden van de grens geldig en vinden al verschillende aanpassingen aan het baanvak Groningen – Bad Nieuweschans plaats om de dienstregeling te verbeteren. Zo is het emplacement in Zuidbroek aangepast om een sneltreindienst naar Winschoten mogelijk te maken.

Op 3 december 2015 raakt het beweegbare deel van de Friesenbrücke bij Weener door een aanvaring zo zwaar beschadigd dat er een compleet nieuwe brug moet komen. Het doorgaande treinverkeer naar Duitsland ligt hierna jarenlang stil. Wel gaan na enkele maanden weer pendeltreinen tussen Groningen en Weener rijden. Tussen Groningen en Leer rijden bovendien snelbussen. In afwachting van het herstel van de brug en vooral de financiering hiervan, belanden de plannen voor de Wiederline in de ijskast.

In het voorjaar van 2019 bereiken de Nederlandse en Duitse overheden een nieuwe overeenstemming over de investeringen voor de verbetering van de treindienst tussen Groningen en Duitsland. Het project draagt voortaan de naam Wunderline. In november 2022 gaat de bouw van de nieuwe Friesenbrücke van start. De nieuwe brug wordt de grootste spoordraaibrug van Europa.

In de eerste week van februari 2023 gaan in het Duitse Ihrhove, waar de spoorlijn uit Groningen aansluit op de Emslandstrecke, de voorbereidende werkzaamheden voor ‘de aanleg’ van de Duitse zijde van de Wunderline van start. Voor de geplande ingebruikname van de nieuwe Friesenbrücke worden de sporen vernieuwd en de wissels en seininrichtingen van de aansluiting aangepast.

Het duurt nog tot 1 december 2023 tot het officiële startsein voor de werkzaamheden wordt gegeven. Tot eind 2024 werkt ProRail aan snelheidsverhogingen tussen Hoogezand en Zuidbroek, Scheemda en Winschoten en tussen Bad Nieuweschans en de Duitse grens. In Duitsland vernieuwt DB Netz het spoor in de Charlottenpolder en bij de Friesenbrücke. Bovendien moet de bouw van de brug eind 2024 gereed zijn. Bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling 2025 gaan weer rechtstreekse treinen tussen Groningen en Leer rijden en wordt de reistijd Groningen – Bremen, dan nog met overstap in Lee verkort van 2 uur en 43 minuten tot 2 uur en 26 minuten.

Tussen 2024 en 2030 wordt de rijsnelheid tussen Waterhuizen en Kropswolde en Zuidbroek en Scheemda verhoogd. Het traject tussen de Friesenbrücke en Ihrhove wordt van een tweede spoor voorzien. Ook het baanvak tussen Leer en Oldenburg krijgt gedeeltelijk dubbelspoor. Het complete Duitse baanvak moet geschikt worden voor 120 km/u. Station Leer krijgt extra wissels en een extra perron. Het plan is om de sneltreinen vanaf 2030 door te laten rijden naar Bremen. De geplande reistijd is dan nog twee uur en elf minuten.

Op de afbeelding hierboven het officiële startmoment van de bouwwerkzaamheden. Lees het complete artikel Bouwwerkzaamheden Wunderlinie officieel van start op de speciale website over de verbinding.

In 2006 hervat Arriva de rechtstreekse treindienst tussen Groningen en Leer. Vanaf 2012 rijden de treinen elk uur. Twee jaar later krijgt Leer als eerste station buiten Nederland OV-chipkaartpaaltjes. Het oudste GTW-treinstel van Arriva, de 301, staat op 18 april 2015 in Leer gereed voor vertrek naar Groningen. Acht maanden later moet de rechtstreekse treindienst gestaakt worden.