Op 5 april 2014 staat de Kameel op de vaste standplaats, het Nederlands Spoorwegmuseum in Utrecht.In mei 1954 levert Allan op basis van een DE 1-motorrijtuig een nieuw inspectierijtuig aan NS. Het rijtuig is de opvolger van omBC motorrijtuig 2907 uit 1937. Het nieuwe motorrijtuig is gebouwd tijdens de levering van het overige Plan X-materieel en krijgt het volgnummer 20. Hoewel het rijtuig technisch vrijwel overeenkomt met de overige DE 1-motorrijtuigen, wijkt het uiterlijk geheel af. Om de directie aan de voor- en achterzijde vrij uitzicht op de baan te geven, heeft het rijtuig twee verhoogde stuurstanden. Door deze constructie krijgt de 20 al snel de bijnaam ‘Kameel’. Het motorrijtuig krijgt een afwijkende kleurstelling van twee kleuren blauw en rode biezen. Net als het Plan X-materieel krijgt het rijtuig de kenmerkende Allan-vleugels onder de frontruiten.

Motorrijtuig 20 maakt op 15 september 2013 deel uit van de materieelshow in het kader van 150 jaar spoorwegen in Amersfoort.De Kameel is in 1973 geheel gemoderniseerd en voorzien van de nieuwe gele NS-huisstijl. De metalen sierstrip die over het hele rijtuig is aangebracht, wordt vervangen door een blauwe band. De Allan-vleugels maken plaats voor een derde frontsein. Na deze opknapbeurt is de Kameel ook voor belangstellenden te huur als VIP-car. Het rijtuig verschijnt regelmatig op verschillende baanvakken in Nederland, maar ook in Duitsland, België en Luxemburg.

Op 17 september 2012 rijdt de Kameel over de Zutphense IJsselbrug van Stadskanaal naar het Spoorwegmuseum.Terwijl de laatste DE 1-motorrijtuigen terzijde gaan, wordt de Kameel vanwege de grote belangstelling in 1985 grondig opgeknapt. In 1991 is de revisietermijn van de Kameel echter verlopen en op 9 maart dat jaar gaat het rijtuig terzijde. Hierna staat het rijtuig nog bruikbare onderdelen af aan de resterende gemoderniseerde DE 2-treinstellen. Op 27 juli 1991 arriveert rijtuig 20 in het Spoorwegmuseum.

Tijdens een extra rit in het kader van de Spoorwensdagen rijdt de Kameel op 19 oktober 2019 een rit van Amersfoort via Zwolle en Nijmegen naar 's-Hertogenbosch naar Utrecht. Op de foto het motorrijtuig tijdens een tussenstop in Deventer.In 2005 wordt begonnen met het opnieuw rijvaardig maken van motorrijtuig 20. Vanaf maart 2008 is het rijtuig, van binnen voorzien van enkele aangepaste voorzieningen voor het hedendaagse gebruik, maar van buiten weer in de oorspronkelijke uitvoering, weer in gebruik als directievoertuig. Wanneer de Kameel niet op pad is, staat deze doorgaans in het Spoorwegmuseum.

Eind 2018 besluit NS het rijtuig rijvaardig aan het museum over te dragen. Voor de overdacht krijgen de motoren in het voorjaar van 2019 nog een revisie zodat het motorrijtuig ook na de pensionering regelmatig op het Nederlandse spoor te zien zal zijn. Op 4 juni 2019 is het dan exact 65 jaar oude motorrijtuig op het museumterrein symbolisch overgedragen aan Het Spoorwegmuseum.

Nadat een collega de overweg bij Leusden in werking heeft gezet, kan de machinist vanuit de verhoogde cabine de Kameel op 28 december 2019 tijdens een zogenaamde Oliebollenrit van de NVBS het terrein van PON op rijden. Het interieur van de 'vergaderzaal' van de Kameel tijdens de open dag van het Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer op 4 november 2017. Eén van de fraai versierde houten wanden in de Kameel tijdens de open dag van het Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer op 4 november 2017. Het interieur van de andere zijde van de Kameel tijdens de open dag van het Onderhoudsbedrijf Watergraafsmeer op 4 november 2017.

Terug naar Plan X