Op het buitenterrein staat onder andere het complete Materieel ’54-treinstel 766. Naast de drie opgeknapte rijtuigen is zo ook het Bk-rijtuig te zien dat in de grondverf staat en nog diverse onderdelen mist.

E-loc 1201 in de Grote Loods in Amersfoort.Ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland, vindt van 16 tot en met 21 oktober 2014 in Amersfoort de SpoorParade plaats. In en om de gebouwen van de Wagenwerkplaats zijn voor jong en oud diverse activiteiten met betrekking tot de historie en toekomst van het spoor georganiseerd. Er zijn modelbanen, fototentoonstellingen en verschillende kinderspeelplaatsen. Ook worden diverse SpoorColleges gegeven. In de Grote Loods en op het terrein achter de loods staat spoorwegmaterieel tentoongesteld. Naast stilstaande locomotieven, treinstellen en rijtuigen zijn op verschillende plekken rijdende treinen te zien. Zo rijdt op het Amersfoortse emplacement een stoomtrein van de VSM. In het park van de Wagenwerkplaats rijdt een stoomtrein van de stichting Stoomtrein Valkenburse Meer op een speciaal aangelegde smalspoorlijn. Ook vindt driemaal per dag de TreinParade plaats. Onder leiding van een spreekstalmeester passeren diverse historische stoom- en diesellocomotieven en de Blauwe Engel de bezoekers.

Tussen de entree en de Grote Loods is de Spoorboulevard aangelegd. Hier laten 175 foto's de geschiedenis van 175 jaar spoorwegen in Nederland zien. Naast de Spoorboulevard is het ook mogelijk om met een stoomtrein van de stichting Stoomtrein Valkenburgse Meer naar de Grote Loods te gaan. Hiervoor is in het park van de Wagenwerkplaats speciaal een smalspoorweg aangelegd. Op het terrein achter de Grote Loods staat onder andere TRAXX-loc 186 004 opgesteld. De loc is de vierde uit de serie van 19 nieuwe locomotieven van NS en sinds enkele weken in Nederland. EETC-loc 1252 is in april 2014 voorzien van een nieuwe zwarte beschildering. De kleurstelling is gebaseerd op het model dat Märklin enkele maanden eerder ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland presenteert op de Spielwarenmesse in Nürnberg. Op beide zijden van de loc staan de felicitaties van de Duitse modelspoorbouwer. Op één zijde in het Nederlands, op de andere zijde in het Duits. Achter de loc enkele goedernwagens die het proces van kalk, naar staal, naar auto laten zien.
In de Grote Loods staan twee rijtuigen van de Blokkendoos van het Spoorwegmuseum. Het opvallendste museumstuk in de Grote Loods is wel DE 3 treinstel 27. Het treinstel uit 1934 verlaat zelden het Spoorwegmuseum. De Kameel is niet alleen van buiten maar ook van binnen te bezichtigen en kan rekenen op grote belangstelling. Zicht op het pad tussen de Grote Loods en de Kleine Loods en het centrale plein.

Net als bij de andere evenementen rondom het 175-jarig bestaan van de spoorwegen wordt ook in Amersfoort Treindrop uitgedeeld.Het 175-jarig bestaan van de spoorwegen wordt minder uitgebreid gevierd dan het jubileum 25 jaar eerder. De verschillende evenementen die in de loop van 2014 plaatsvinden, kennen weinig verrassingen als speciaal voor de gelegenheid opgeknapt museummaterieel of buitenlandse bezoekers. De komst van de uiterlijk geheel gerenoveerde E-loc 1201 naar de SpoorParade is één van de hoogtepunten. De loc uit is de afgelopen jaren door de vrijwilligers van de Stichting Klassieke Lokomotieven geheel teruggebracht in de uitvoering waarin deze in 1951 op de baan komt. Tijdens het 60-jarig bestaan van de locomotieven uit de serie 1200 is de loc al in turkooizen kleurstelling in Amersfoort te zien. Nu zijn echter ook de laatste details, zoals de blauwe sierstrippen aangebracht.

Tijdens de treinparade passeren de deelnemers eenmaal het publiek om hierna terug te keren voor een line-up. Onder de locs uit de treinparade zitten topstukken als Oersik 122 van de SGB, DE-loc 451 van de MBS en Bello 7742 van de SHM. Loc 657 van de MBS is de oudste nog rijdende Nederlandse stoomloc. Achter de loc DE-loc 2205 van de SHD. De VSM pendelt ondertussen over het Amersfoortse emplacement. Op de voorgrond de opvallende loc 1832 van HSL.

In het weekend vinden buiten de activiteiten in en om de Wagenwerkplaats ook enkele speciale jubileumritten plaats. Zo rijdt de SSN voor bezoekers aan de SpoorParade met stoomloc 11 075-9 en een groot aantal rijtuigen vanuit Rotterdam via diverse opstapplaatsen naar Amersfoort. Op zaterdag rijdt de stoomtrein van de stichting via de Oude Lijn en de Gooilijn en op zondag via Breda, ‘s-Hertogenbosch en Utrecht. Plan U treinstel 114 van het Spoorwegmuseum rijdt op zaterdag en zondag via de zogenaamde PON-lijn drie ritten van Amersfoort naar Leusden en terug.

Het evenemententerrein is ook te bezichtigen vanuit een reuzenrad. Op de voorgrond staat een replica van een kopbak van een ICE-treinstel. Plan U treinstel 114 van het Spoorwegmuseum rijdt op 18 en 19 oktober 2014 drie ritten van Amersfoort naar Leusden. Amersfoort, 18 oktober 2014. De SSN-trein wordt na aankomst weggerangeerd en gereed gemaakt voor de terugreis. Amersfoort, 18 oktober 2014. Plan U treinstel 114 staat langs het perron in Amersfoort gereed voor de tweede rit naar Leusden.