De NVBS bestaat in 2016 alweer 85 jaar. Om het lustrum te vieren, zijn er dat jaar diverse evenementen. De Stichting NVBS-Excursies organiseert op zaterdag 8 oktober bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij het evenement ‘Andere Tijden’. Deze dag rijden GTW-treinstellen van Arriva, Hermes en Veolia en een Lint van Syntus een redelijk uitgebreide dienst op het baanvak van de VSM. Aan het begin en het einde van de dag worden de treinstellen samengebracht voor speciale fotomomenten. Voorafgaand aan het evenement is het mogelijk om met verschillende treinstellen naar Apeldoorn te reizen. Ook na afloop kan vanuit Beekbergen met verschillende treinstellen meegreden worden naar Apeldoorn en Arnhem.

Syntus-LINT 40 langs het VSM-perron in Apeldoorn.De deelnemende treinstellen vormen de eerste generatie materieel dat tien tot vijftien jaar geleden is aangeschaft door de nieuwe vervoerders op het Nederlandse spoorwegnet. Dankzij het evenement zijn de stellen van de verschillende vervoerders voor één keer op één traject te zien. Doorgaans is dit materieel gebonden aan één of enkele vaste trajecten. Bovendien vormt het moderne materieel een mooi contrast met de klassieke aankleding van de museumlijn.

Breng-treinstel 5043 bij het stationsnaambord van Beekbergen.Syntus komt met twee treinstellen van het type LINT naar Apeldoorn. De vervoerder laat in de periode 2001-2005 23 treinstellen van het type bouwen. Inmiddels heeft Syntus nog maar negen exemplaren in dienst. Deze stellen zijn alleen te zien tussen Zutphen en Oldenzaal. Daarnaast heeft Arriva inmiddels evenzoveel treinstellen overgenomen voor de inzet tussen Almelo en Hardenberg en op de Maaslijn. Terwijl één treinstel in Apeldoorn is weggezet, rijdt het Twents-rode treinstel 40 deze dag tussen Apeldoorn en Dieren.

Het eerste onderdeel van de dag is de overbrenging van de verschillende treinstellen van Apeldoorn naar Beekbergen. De stellen rijden hierbij ombeurten langs de bekende route langs het Apeldoorns Kanaal. Arriva 257 is die ochtend de hekkensluiter.De vervoerders die na Syntus op het Nederlandse spoorwegnet verschijnen, schaffen allemaal treinstellen van het type GTW aan. De stellen verschijnen zowel in diesel- als elektrische uitvoering op een groot aantal secundaire lijnen. Arriva heeft verreweg de meeste stellen van het type in dienst. Treinstel 257 vertegenwoordigt de vervoerder deze dag tussen Apeldoorn en Dieren. Het stel is ook tijdens normale dienst in Apeldoorn te zien. Arriva rijdt met de dieseltreinstellen van deze reeks sinds december 2012 namelijk tussen Apeldoorn en Zutphen, in de Achterhoek en de Betuwe. De jaren daarvoor verschijnen al treinstellen van het type in een iets andere uitvoering op de noordelijke diesellijnen en in elektrische variant tussen Dordrecht en Geldermalsen. Tussen Zwolle en Emmen rijdt Arriva met blauwe GTW-treinstellen.

Veolia-treinstel 358 staat in Eerbeek klaar om als stoptrein naar Beekbergen te rijden.Na een korte periode met gehuurd materieel rijdt Veolia vanaf eind 2007 met GTW-treinstellen op de Maaslijn. Tussen Maastricht, Heerlen en Kerkrade rijden elektrische treinstellen van het type. De dieselstellen verschijnen ook af en toe op deze verbinding. In december 2016 gaan de diensten van Veolia over naar Arriva. De vervoerder neemt hierbij ook al het rijdend materieel over. Met de overname verdwijnt de wit-rode Veolia-kleurstelling van het Nederlandse spoorwegnet. De 358 is hierdoor waarschijnlijk voor het laatst in de oorspronkelijke uitvoering buiten het vaste inzetgebied te zien. Het treinstel is die ochtend met tweewagenstel 203 vanuit Nijmegen naar Dieren gekomen. Terwijl de 203 hier blijft, rijdt de 358 verschillende slagen over delen van de VSM-lijn.

De negen Breng-treinstellen van Hermes hebben oorspronkelijk het kleinste inzetgebied. De stellen zijn slechts bedoeld voor de treindienst Arnhem – Doetinchem en rijden alleen op doordeweekse dagen. Materieeltekort bij Veolia zorgt ervoor dat twee stellen vanaf september 2015 op de Maaslijn te zien zijn. Vanaf december 2016 verruilen de stellen de Maaslijn voor de Valleilijn. Voor het evenement van de NVBS rijden treinstellen 5043 en 5048 via Utrecht naar Apeldoorn. Terwijl de 5048 eerst solo tussen Beekbergen en Loenen rijdt, is later de 5043 aangehaakt zodat voor de terugreis via Dieren beide stellen in Beekbergen staan.

In Beekbergen komen de vier stellen samen voor een line-up op het emplacement. Van links naar rechts zijn GTW's 257, 358 en 5048 en LINT 40 te zien Arriva-treinstel 257 vertrekt als stoptrein van Beekbergen naar Dieren uit Eerbeek. Syntus-treinstel 40 rijdt als sneltrein van Apeldoorn naar Dieren tussen de klassieke beveiliging door Loenen binnen. Aan het eind van de dag wordt het tweede Breng-treinstel naar Beekbergen gehaald. De 5043 en 5048 komen uit Apeldoorn de thuisbasis van de VSM binnenrijden.
Veolia-treinstel 358 als stoptrein naar Eerbeek bij aankomst in Loenen. Breng-treinstellen 5043 en 5048 in Beekbergen. Syntus-treinstel 40 bij het voorsein van Beekbergen. Als afsluiting van het evenement zijn de vier dienstdoende treinstellen even buiten Beekbergen achter elkaar gezet. Van links naar rechts de 40, de 358, de 257 en de 5043.